Gå til sidens hovedinnhold

Kortere køer hos Söta Bror

Butikksjefene på svensk side av grensa merker at køene er blitt kortere i kjølvannet av det norske kronestupet.

- Vi har ikke lange køer for tiden, men omsetningen holder seg. Vi har kanskje noe færre kunder, men de vi har handler for mer, slik at volumet er det samme, sier butikksjef Marianne Fredriksen i MaxiMat på Svinesund til NTB.

For nøyaktig ett år siden fikk du 100 svenske kroner for 79,63 norske. I dag går kursen bare marginalt i norske grensehandleres favør – torsdag lå gjennomsnittskursen på 94,73. Men butikkene setter sin egen handelsskurs som nå nærmest utligner de to nabovalutaene på grensehandelen.

- For tidlig å si

Det er for tidlig å si noe om eventuell varig effekt av svekket norsk krone, sier Fredriksen.

Den samme erfaring har konkurrenten EuroCash gjort. Der var butikkursen for norsk krone fredag omtrent helt jevn med svenskekrona – for 100 norske fikk du 101 svenske kroner.

- Først om tre-fire uker vil det være mulig å si noe mer om utviklingen, sier assisterende butikksjef Fredrik Stensrud hos EuroCash til NTB.

Foreløpig ingen negative endringer å spore, altså, snarere tvert imot: Så sent som to dager inn på nyåret spådde butikksjefer på Svinesund opptur for grensehandelen på svensk side. Direkte foranledning er ny E6 og den optimistiske etableringen av et nytt gigantkjøpesenter på Nordby noen få kilometer fra Svinesund.

Bare må ha det...

Og Marianne Fredriksen har ingen nevneverdig frykt for fremtiden, selv om krona skulle svekkes ytterligere. Nordmenn synes å ha lagt seg til en del handlevaner som er kommet for å bli og som vanskelig lar seg bryte.

- Om kronekursen utligner seg vil det fortsatt være varer som er billigere i Sverige enn i Norge. Dessuten synes kundene etter hvert å bli mer selektive – det er rett og slett konkrete varer de bare vil ha...

- Som for eksempel?

- Vi selger mye kyllingfilet og varierende kjøttprodukter som ikke er å få i Norge. Her har vi nok et bedre utvalg enn over grensen, og fortsatt til en billigere penge. Dessuten gikk nylig tobakksavgiften opp i Norge, sier Fredriksen megetsigende håpefullt.

Varehandelen på grensen er forberedt på at 2004 kan bli et spennende år.

- Hvis valutautviklingen går i vår disfavør, er vi forberedt på å måtte tilby gunstige priser også på andre varer enn hittil, sier butikksjefen.

(NTB)

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley