Natt til mandag, klokken 00.30 i norsk tid, er det duket for et av årets sportslige høydepunkter i USA, nemlig Super Bowl.

Det er en årlig mesterskapsfinale i profesjonell amerikansk fotball som alltid spilles rundt starten av februar. Det er også en av de absolutt mest sett TV-sendingene, som alltid har blitt brukt til reklameplass for fyldige lommebøker - merkevarer som Pepsi, GM, Volkswagen og McDonalds og superstjerner som Britney Spears, Michael Jordan og Liam Neeson har alle figurert i Super Bowl-reklamer.

I år er det Los Angeles Rams og the Cincinatti Bengals som har kjempet seg til æren av å underholde titalls millioner seere i en kamp om å vinne «Vince Lombardi- troféet».

Programmet var det mest sette kringkastningsprogrammet i USA i 2021 med over 96 millioner seere. Kampen i år er spådd til å bli den mest sette Super Bowl-kampen gjennom tidene - med et anslått publikum på 117 millioner, melder CNBC.

Les også: Tom Brady: Legenden ingen ville ha jager sin sjuende tittel

Betaler ekstreme summer

Med tilgang på et så stort publikum kan arrangørene ta seg rikelig betalt.

En 30 sekunders reklame koster 6,5 millioner amerikanske dollar, ifølge Statista og flere amerikanske medier.

Dette tilsvarer 57,2 millioner norske kroner, og rundt 2 millioner kroner i sekundet.

Ikke bare koster det skjorta i år, men arrangørene har satt opp prisen kraftig fra i fjor. I 2021 kostet 30 sekunder på skjermen 5,5 millioner amerikanske dollar. Prisøkningen er på 18 prosent.

Les også:NFL-stjernen Brady bekrefter karrierepunktum

Reklamene tar av på Twitter

Super Bowl er nemlig ikke bare et program for folk som elsker amerikansk fotball. Reklamene og «the halftime show» underveis har også en enorm underholdningsverdi i amerikanernes øyne.

I en undersøkelse sa 71 prosent av amerikanerne at de har glede av å se reklamene under TV-sendingen, og 79 prosent syntes reklamene var underholdende.

Annonsørene jobber iherdig med å lage den beste reklamen, og de fleste tar i bruk kjendiser før å vekke oppmerksomheten til publikum. Nå tar årets reklamer av på Twitter før sendingen har startet.

En av de største snakkisene for øyeblikket er reklamen for Planet Fitness med Lindsay Lohan. I reklamen spøker Lohan om gamle skandaler.

En Twitter-bruker har delt videoen og skriver «Comebacket hennes er her». Tweeten har i skrivende stund fått 46.000 likertrykk.

Se reklamen før Super Bowl i denne videoen her:

Jeff Bezos selskap Amazon har også punget ut for en reklame i beste sendetid. For Bezos var det derimot ikke nok med 30 sekunder.

Reklamen til Amazon varer i et og et halvt minutt og illustrerer hva som kan skje hvis «Alexa» plutselig kan begynne å lese tankene til eierne sine. Paret Scarlet Johansson og Colin Jost har hovedrollene.

Se reklamefilmen i denne videoen:

Til tross for at Amazon-grunnleggeren trolig har betalt mye mer enn startprisen på 57,2 millioner, sover han neppe dårlig om natten da selskapet hans genererte 469 milliarder amerikanske dollar i 2021.

«Billig» sammenlignet med andre kanaler

De fleste av oss tenker vel at 57 millioner for 30 sekunder høres litt i det meste laget ut.

Dag Ormåsen, innkjøpsansvarlig i mediebyrået Publicis Starcom, forteller at det er god valuta for pengene.

- Det er viden kjent at reklameplasseringene i Super Bowl koster veldig mye. Betyr dette at reklameplassene er ekstremt dyre? Ikke nødvendigvis, sier Ormåsen til Nettavisen.

Hovedgrunnen til at reklameplassen koster så mye er at begivenheten har et stort publikum.

- Selv om det å betale så mange millioner høres ekstremt ut, får man først et forhold til kostnaden når man ser hvor mange seere reklamen når. Om man betaler 60 millioner norske kroner for en 30 sekunder reklameplass under Super Bowl, som når ut til 100 millioner seere, betaler man 600 kroner per tusen visninger.

- For de fleste norske annonsører vil det å oppnå 1000 fullførte visninger på en fem-sekunders lang Facebook-reklame koste mer enn dette. Man kan dermed faktisk hevde at en 30 sekunders reklame under Super Bowl er billigere enn en 5 sekunders reklame på Facebook, legger han til.

Dette er et event som store deler av USA spikrer seg til.

- I tillegg har jo reklamepausen blitt et event i seg selv. Her sitter folk forventningsfulle for å se reklamene som annonsørene har brukt ekstremt mye penger på å sende og produsere, legger han til.

Les også:Nytt frontalangrep mot Spotify: – Si opp jobben før den spiser sjelen din

Det handler heller ikke kun om hvor mange som ser, men om publikum ser ferdig reklamen. Reklamene sendes under selve kampen blant annet når spillerne har en kort «timeout» og sikrer derfor at de fleste seerne trolig ikke forlater TV-skjermen.

- Sammenlignet med fullførte visninger i andre kanaler er det billig.

Ormåsen påpeker også at annonsørene får eksponering på alternative medier ved å ha en reklameplass i Super Bowl.

- Selve eventet gjør også at disse reklamene blir spredd digitalt og omtalt rundt hele verden. Noe denne artikkelen er et eksempel på, påpeker Ormåsen.

Avslutningsvis tilføyer han at amerikansk fotball nærmest er skapt med en kommersiell baktanke.

- Amerikansk fotball er en kommersiell sport med veldig mange pauser. Korte pauser gir rom for kommersielle aktiviteter.

Les også: Facebook-mareritt: Eksperter kommer med dyster spådom