Tirsdag skal regjeringen legge frem revidert nasjonalbudsjett. Foreløpig har oversikten vist at regjeringen har brukt 229 milliarder kroner på krisetiltak i forbindelse med koronapandemien.

Men før fremleggelsen tirsdag, kommer Rødt med en klar advarsel:

– Hvis regjeringen, i sitt forslag til revidert budsjett, prøver å avvikle ordningene for de arbeidsledige ett sekund før 2021 er omme, da er det en krigserklæring mot arbeidsfolk som er rammet av krisen. Da blir det krig, sier Moxnes til Nettavisen.

Les også: Regjeringen vil bruke mer penger mot ungdomskriminaliteten

Koronakommisjonen la nylig frem rapporten for granskningen av regjeringens koronahåndtering.

De konkluderte med at alle i samfunnet har vært berørt av pandemien, men at den har rammet skjevt. Spesielt har det gått utover barn og unge, eldre og syke og aleneboende.

Omtrent 200.000 nordmenn er blitt helt eller delvis arbeidsledig. En av de store konfliktene mellom regjeringen og opposisjonen har vært dragkampen om dagpenger når ansatte blir permittert.

Les: Dette er Frps budsjettkrav: Mer penger til helse og avgiftskutt

Regjeringen har argumentert med at det ikke er bra å ha ledige gående lenge som permitterte, og ønsket å sette begrensninger for hvor lenge personer kan gå permittert med dagpenger.

– Samtidig har mange milliardærer blitt rikere gjennom krisen. Fellesskapets penger renner ut til redere som ikke betaler skatt, eiendomshaier som lar leiligheter stå tomme og hotellbaroner som i gode tider gir de hotellansatte null og niks og lokale lønnsoppgjør, sier Moxnes.

Les også: Røe Isaksen frykter at langtidsledigheten biter seg fast

Rødt-lederen har lave forventninger til regjeringen, men lover en heftig kamp om det ikke blir som de ønsker. Tidligere har partiet blitt kastet på gangen av de øvrige partiene, ment endt opp med å tvinge regjeringen til å bli med på en rekke tiltak for arbeidsledige, permitterte og andre.

– Koronakrisa har også vist oss at ordningene for arbeidsledige var for dårlige fra før av. Derfor fikk vi kjempet fram økt dagpengenivå og at inntektskravet ble senket, sånn at mange med lav lønn, liten stilling eller løsarbeid kunne få dagpenger. Dette har regjeringa så langt blitt presset til å forlenge ut september, sier han og legger til:

– Nå er det tid for å bekjempe arbeidsledigheten, ikke de arbeidsledige.