Kraftig fall på børsen

Oslo Børs åpnet dagen stygt, og det har bare blitt verre. Mandag ettermiddag er hovedindeksen ned over 2,5 prosent. - Vi kan ha nådd toppen, sier Peter Warren.

22.03.04 14:58

Oslo Børs stupte rett etter åpning mandag morgen, og fallet har fortsatt gjennom dagen. Klokken 14.30 er hovedindeksen ned 2,57 prosent og pilene peker fortsatt nedover.

Terrorfrykten har økt blant investorene etter at Israel i dag tidlig likviderte den åndelige Hamas-lederen Ahmed Yassin.

- Aksjemarkedene i USA falt stygt fredag, og så er dette blitt forsterket ved ny terroruro etter Hamas-drapet mandag morgen. Den kombinasjonen er svært uheldig for markedet, sier forvalter Peter Warren i WarrenWicklund til TV 2 Nettavisen.

Ned i Europa
Nasdaq endte ned 2,2 prosent fredag, og også de andre tunge indeksene trakk ned. Oslo Børs er ikke alene om å falle kraftig mandag. I Stockholm faller SAX med 2,2 prosent, i Frankfurt faller DAX med 2,3 prosent. I London er nedgangen i FTSE mer begrenset til 1,6 prosent mandag.

- Nå har vi en situasjon hvor al Qaida trolig står bak bombene i Madrid, og hvor det hersker usikkerhet om gjengjeldelsene fra Hamas. Resultatet er generelt økt terrorfrykt, hvor blant annet reisebransjen kan få merke på effektene, sier Warren.

Toppen nådd?
Han peker samtidig på at investorer ved Oslo Børs over lang tid har sett bort fra økt risiko.

- For meg er den laveste sannsynligheten at bunnen faller ut av markedet, samtidig må vi se at ting forverrer seg rundt oss. Jeg sa i fjor at jeg trodde på en topp i første kvartal, og ingenting har fått meg til å endre den prognosen, sier Warren.

Aksjestrateg Morten Jensen i DnB Nor Markets sier til TV 2 Nettavisen at børsnedturen mandag kommer i kjølvannet av en periode med korreksjon på den kraftige oppgangen gjennom det siste året.

- Den litt sure undertonen har fått ny næring av geopolitiske begivenheter, sier han.

Laveste siden 13. februar
Børsfallet mandag trekker hovedindeksen på Oslo Børs ned til sitt laveste nivå siden 13. februar. Jensen tror imidlertid ikke at nedturen over de siste ukene er et signal om at pilene har snudd på børsen.

- Vi tror det er en korreksjon, hvor fort den spiller seg ut vil jeg ikke si noe bastant om, og det vil være avhengig av nyhetsflommen, sier aksjestrategen.

Følg utviklingen på børsen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag