Hovedindeksen på Oslo Børs falt kraftig mandag etter bankkollapsen i USA. Til slutt endte hovedindeksen på 1.188,94 poeng. Det er en nedgang på 2,59 prosent i løpet av dagen.
Hovedindeksen på Oslo Børs hadde i 14.30-tiden mandag falt med 3,45 prosent, men styrket seg noe fram til stenging klokken 16.25.
Tungvektere som DNB (-3,83 prosent), Aker BP (-3,66 prosent) og Kongsberg Gruppen (-3,09 prosent) var blant dem som ble dratt nedover av børsuroen.
Også oljeprisen falt kraftig i 12-tiden mandag, men styrket seg igjen senere på ettermiddagen og lå på 82,10 dollar fatet da Oslo Børs stengte. Det er omtrent det samme nivået som oljeprisen lå på ved stengetid fredag.
Også de største Europa-børsene har vært preget av bankuroen i USA. DAX 30-indeksen i Frankfurt, CAC 40-indeksen i Paris og FTSE 100-indeksen i London hadde alle falt med rundt 2,4 prosent i 16.30-tiden mandag.
Bankkollapsen i USA
Børsuroen og oljeprisfallet skjer etter blant annet flere grep fra amerikanske myndigheter etter bankkollapsen i USA.
Det siste døgnet har myndighetene i blant annet USA og Storbritannia tatt grep for å forebygge ringvirkninger og smitteeffekt etter at amerikanske Silicon Valley Bank (SVB) fredag ble satt under konkursbeskyttelse. Også New York-banken Signature Bank ble stengt etter inngrep fra amerikanske myndigheter søndag kveld.
SVBs kollaps beskrives som den største bankkollapsen i USA siden finanskrisen mellom 2007 og 2009.

Investor med advarsel: – Må veie risikoen for økonomisk kollaps
– Følgefeil
– Det har vært et tilløp til et såkalt «bankrun» i USA. Det vil si at det forplanter seg en usikkerhet. SVB gikk konkurs og det skaper ringvirkninger og usikkerhet. Frykten er at det skal begynne å trekkes penger ut av banker. Hvis mange kunder trekker ut penger, går det galt, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.
Johannesen kaller det en følgefeil, som smitter over på Oslo Børs. Investoren trekker fram at mange banker er nede, blant annet var DNB på et tidspunkt ned over 3,5 prosent. Oljeprisen var også nede.
– Det er litt mer sammensatt, men det blir jo en følgefeil når det skjer et sånt type sjokk i USA.
Nordnet-investoren mener det er helt normalt at børsen svinger litt, og at det er noe man rett og slett må lære å leve med som en langsiktig investor.
– Jeg ville ikke blitt supernervøs som langsiktig investor.
Det som derimot bekymrer investoren er hvis SVB-krisen skaper tillitsproblemer for bankkunder, men samtidig understreker han at SVB var en nisjebank.
– Det er en snakk om en liten nisjebank som fokuserte på VC (red anm. Risikokapital) og krypto, som gikk over ende. DNB er ganske forskjellig fra SVB-banken.

Finansielt havari: Advarer nordmenn med ferieplaner
Smitter over til Europa
Det er ikke bare i Norge at bankkollapsen fører til børsuro.
I Sverige er den brede indeksen OMXSPI ned 2,3 prosent. Blant taperne er flere svenske storbanker.
I resten av Europa er Helsinki-børsen ned 3,25 prosent, København-børsen ned 2,96 prosent.
I Milano og Madrid er fallet på henholdsvis 4,07 og 3,36 prosent.
Den sveitsiske storbanken Credit Suisse er ned 13,3 prosent så langt i dag.