Denne andre uken august ligger an til å bli den klart dyreste sommeruka vi noen gang har hatt, og fredag hopper prisen opp rundt 24 til årets høyeste nivå på både Øst- og Vestlandet.
Den nye prisrekorden er 274,7 øre per kWh - før man legger på moms. Det gir en pris til forbrukerne på hele 3,43 kroner inkludert moms.

Regjeringen gjør endringer: Slik blir den nye strømregningen din
Prisene varierer med drøyt en krone gjennom døgnet, og på morgenkvisten kommer det en pristopp på 4,35 kroner per kWh.
På Sørvestlandet blir prisen enda høyere: Prisen bikker over 4 kroner uten moms, og ender på 5,04 øre inkludert moms - og en pristopp på hele 5,76 kroner.
Uvanlig store forskjeller på Midt-Norge og Nord-Norge
Midt- og Nord-Norge har hatt svært like priser i lang tid, men skiller for lag fredag:
Nord-Norge fortsetter på eksepsjonelt lave priser, mens Midt-Norge får noen timer med med det vi historisk kan kalle normale strømpriser midt på dagen.
Dermed blir snittprisen nesten 20 ganger høyere i Midt-Norge enn Nord-Norge.
Høy eksport
Den høye prisen henger sammen med en ganske kraftig økning i eksporten, og det blir høy netto eksport til både England, Tyskland og Danmark:
- 14,4 GWh sendes netto til Tyskland
- 25,8 GWh sendes netto til Danmark
- 22,5 GWh sendes netto til England
Den maksimale kapasiteten på kablene til Tyskland og England er 33,7 GWh i løpet av et døgn. Til Danmark går det flere kabler med total kapasitet på 40,1 GWh.
Dette er første gang på en stund at de tre landene alle har importert store mengder fra Sørvest-Norge.
NVE forklarte de høye strømprisene på denne måten i sin ukesrapport:
- De høye kraftprisene henger sammen med den lave kraftproduksjonen og det svært høye prisnivået i landa Norge har mellomlandsforbindelser til. At kraftprisene følger prisnivået itl nabolanda, er et uttrykk for at flere vannkraftprodusenter sparer på vannet.
Fredag får vi både forholdsvis høy eksport og høye priser.
Regjeringen har varslet at de vil innføre mulighet for eksportrestriksjoner. Nettavisen spurte onsdag olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) om hvordan dette vil foregå i praksis. Han henviste til at dette nå skal utarbeides av fagmiljøene.