Prisene på strøm i Sør-Norge hopper i snitt nesten 20 prosent opp på torsdag. Gjennomsnittsprisen blir rundt 1,20 kroner per kWh - før man legger på moms og nettleie. Med avgifter blir det rundt 2 kroner per kWh.

Noe av årsaken ser ut til å være at de store nedbørsmengdene i Sør-Norge de siste dagene, har falt på «feil» sted.

- Vi har målestasjoner ved kysten som viser over 50 millimeter nedbør, men i fjellet er det under 20 millimeter. Alt hjelper, men mesteparten av regnet har kommet i deler av vassdragene der vi har begrenset regulering. Vi hadde satt pris på om det var motsatt, sier Sverre Eikeland, divisjonsdirektør for operatørene i Agder Energi, til TU.no.

Ekstreme priser i Europa

Dette er likevel vesentlig billigere enn prisene fra Danmark og sørover i Europa, hvor prisene torsdag vil legge seg over 3 kroner per kWh.

Høyest er prisen i Storbritannia, hvor snittprisen er rundt 3,20 kroner per kWh. På kvelden på torsdag koster strømmen hele 4,60 kroner.

Les også: Nå åpner den nye utenlandskabelen til England. De har ekstremt høye strømpriser

Kraftig økning i kull- og gasspriser

Den kraftige økningen i strømprisene i Europa, kommer samtidig som prisene på kull og gass er i ferd med å skyte gjennom taket. Frem til sommeren i år hadde aldri kullprisen vært over 125 dollar per tonn, men omsettes nå til godt over det dobbelt: 270 dollar.

Gassprisene fortsetter den voldsomme oppgangen. Onsdag stiger de europeiske og britiske prisene over 25 prosent.

Etterspørselen stiger kraftig før vinteren, og det er frykt for knapphet i markedet, melder NTB.