*Nettavisen* Økonomi.

Kraftig hopp i strømprisen

Strømleverandørene varsler prishopp, og de siste dagene har prisene bykset opp mot 50 øre kilowattimen. Her finner du de billigste leverandørene.

12.08.03 13:10

Snittpris blant de landsdekkende strømleverandørene økte fra 44,5 til 47,5 øre per kilowattime den siste uken. Hittil i august har prisene steget med 11,9 prosent, viser tall fra Konkurransetilsynet.

Samlet har hele 48 leverandører endret i prisene de siste sju dagene. Så godt som samtlige har varslet prisøkninger.

Prisøkningen vil bety 600 ekstra årlige strømkroner for en husholdning som bruker 20.000 kilowattimer i år.

Høyeste pris siden mars

Prisbykset kommer som en følge av en lengre periode med varmt og tørt vær over store deler av Skandinavia. På den fellesnordiske kraftbørsen Nord Pool ligger prisene nå på nivå med mars tidligere i år.

Det er nå kun én leverandør som kan tilby strøm til under 40 øre kilowattimen. De aller fleste ligger nærmere 50 enn 40 øre per kWh. Så sent som i juni var rimeligste tilbud nede på 34 øre.

Tror på prisfall

Men ikke alle er like sikre på at prisøkningen vil vedvare. Markedssjef Bjørn Arctander i Telinet Energi tror markedet vil normalisere seg om kort tid.

– Prisene er helt absurd høye til august å være. Kommer det regn nå, vil prisene falle igjen, sier Arctander til TV 2 Nettavisen.

Telinet Energi har valgt ikke å endre i prisene, til tross for at markedsprisen har økt kraftig.

– Årsaken er at vi regner med at vi får en knekk i prisene, før høstprisen og vinterprisen begynner å forplante seg for alvor, sier Arctander.

Arctander vedgår samtidig at kraftige svingninger på Nord Pool kan medføre tap, og utelukker ikke prisøkninger i tiden framover dersom prisene ikke skulle normalisere seg.

Avgjørende nedbør

Det avgjørende utover høsten blir utviklingen i fyllingsgraden for vannmagasinene. Tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat viser at fyllingsgraden sist uke på landsbasis var 66,2 prosent av total magasinkapasitet. Det er 9,8 prosentpoeng høyere enn i det tørre året 1996. Da var fyllingsgraden 56,4 prosent av total magasinkapasitet på dette tidspunktet.

Terminprisene på Nord Pool viser imidlertid at aktørene i markedet venter fortsatt høye priser i ukene framover. Det prises inn en jevn stigning i tiden fram mot vinteren. I perioden fra oktober til og med april ventes prisene å ligge mellom 59 og 60 øre per kilowattime.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.