Gå til sidens hovedinnhold

Kraftig hopp i strømprisen

Produksjonsproblemer i Finland sender strømprisen rett i været. Samtidig sendes det ut enorme mengder strøm fra Norge.

Onsdag hoppet spotprisen på strøm opp med nesten fem øre per kilowattime, og torsdag er prisen ventet å øke med over 12 øre til per kilowattime. Med et normalt strømforbruk (20.000 kWh) stiger strømregningen med over 3.000 kroner i året hvis prisen ikke går tilbake.

Problemer i Finland
Årsaken til den siste prisøkningen ligger i Finland, mener porteføljeforvalter Morten Nilsen i Bergen Energi.

- De har problemer med produksjonen i Finland nå, men vi forventer at de vil komme til hektene igjen, sier Nilsen til TV 2 Nettavisen.

Han tviler på at prisen virkelig vil stige med 12 øre per kilowattime på torsdag.

- Vi ser prisøkninger som dette hvis det er veldig kaldt, men dette er veldig mye, sier Nilsen.

107 millioner lyspærer
Den norske kraftselskapene handler strøm på den nordiske strømbørsen Nord Pool. Prisnivået i Finland spiller derfor direkte inn på prisnivået i Norge. Finland har gjennom vinteren måtte importere kraft fra Russland og Sverige, og onsdag steg denne importen.

Torsdag er det ventet at Finland må importere strøm tilsvarende forbruket til 83 millioner 40-watt-lyspærer mellom klokken fem og seks på morgenen.

Samtidig er det ventet at Norge skal eksportere strøm tilsvarende forbruket til 107 millioner 40-watt-lyspærer mellom klokken 18 og 19.

Lite snø
Morten Nilsen i Bergen Energi tror bekymringer for snømengden i fjellet også er med på å drive strømprisen oppover.

- Hvis du ser på situasjonen i vannmagasinene så er den normal, men det er lite snø i fjellet og man frykter at det kan bli mindre overskudd i vårflommen. Dette påvirker prisen. Det samme gjør prisnivået i resten av Europa og at Danmark er blitt med i spotmarkedet på Nord Pool, sier Nilsen videre.

Får konsekvenser
Prisene i spotmarkedet rammer først selskapene som selger strøm i Norge, men prishoppet sendes raskt videre til kunden. Mandag solgte den billigste landsdekkende leverandøren strøm til 36,95 øre per kilowattime. Denne prisen inkluderer strømavgift og merverdigavgift. Hvis spotprisene på Nord Pool stabiliserer seg på det nye nivået, vil de norske kraftleverandørene tape store penger hvis de ikke skrur opp prisen.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken