Kronen er kraftig styrket mandag og en dollar kostet 8,30 kroner ved 12.30-tiden.

Vi må tilbake til høsten 2018 for å finne en like sterk krone mot dollar. Til sammenlikning kostet en dollar 10,77 kroner på samme tid i fjor. Det vil si at varer kjøpt i dollar nå er blitt 25 prosent billigere de siste 12 månedene.

En sterk krone mot dollar er spesielt positivt for prisen på norske varer, siden veldig mange importere varer handles av norske selskaper i dollar, inkludert amerikanske og kinesiske. En sterk krone vil dermed bety at varer som iPhoner og Teslaer blir billigere.

Tesla har allerede til dels tilpasset prisene de nye valutasatsene. Prisen på Tesla Model 3 ble 12,5 prosent lavere i forrige uke, og er blitt 80.900 kroner billigere det siste halvåret. Med ytterligere kronestyrking er det imidlertid grunn til å vente enda billigere elbiler fremover.

Også andre varer, som Apple-produkter, blir typisk billigere når det kommer justeringer i kronekursen.

Les også: Børsene er rystet: Nå går den norske kronen rett til bunns

Opp 7 dollar fatet

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets har én hovedforklaring til kronestyrkingen.

- Gjennom de siste dagene i forrige uke kom oljeprisen bra opp. Etter å ha vært nede på 60 dollar fatet, er prisen nå oppe i nesten 67 dollar, sier Olsen til Nettavisen Økonomi.

Kronen svekket seg for en uke siden på dårlige nyheter rundt vaksineringsprogrammet og en lavere oljepris. Nå er svekkelsen tatt igjen, og vel så det.

- Vi er kommet tilbake der vi var, og så har vi fått ekstra dytt mot dollar, som har svekket seg mot euro. En svekkelse her på 1 prosent fra 1,1950 til 1,2040 er ganske kraftig, sier Olsen.

Les også: Store kronesvingninger: – Usikkerheten brer om seg

Rentefall

En forklaring til dollarsvekkelsen kan være et de lange amerikanske rentene har falt. Så langt i april har den tiårige amerikanske statobligasjonsrenten falt med 0,15 prosentpoeng.

DNB Markets skriver i morgenrapporten mandag at det kan se ut til at frykten for en inflasjonsdrevet oppgang i de lange amerikanske rentene har tatt en pause. Men rentenedgangen kommer etter en oppgang på hele 0,80 prosentenheter gjennom første kvartal

- Rentedifferansen har vært en bra drivkraft for dollaren, men i dag er det et bra skift mot euroen, sier Olsen.

Oljen viktigst

- Fremover, hva tror dere skal drive kronen?

- For den norske kronen er i hovedsak oljeprisen viktigst. På kort sikt er det også stemningen i markedet, svarer Olsen, det såkalte sentimentet.

Samtidig med at kronen har styrket seg, har 3-måneders pengemarkedsrente - NIBOR - stupt. 3-månedersrenten er nå nede på 0,32 prosent (se grafen under), etter å ha nådde en topp på 0,54 prosent i januar.

Dagens nivåer for 3-månedersrenten er ifølge DNB Markets det laveste nivået siden 19. oktober i fjor. Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets skriver i morgenrapporten at svingningene i rentene i all hovedsak er knyttet til likviditetssituasjonen i det norske pengemarkedet.

Les også: Godt nytt for låntakerne - dette kan stoppe Norges Bank

Nok av penger

Vi er nå på vei inn i en periode med god likviditet. Det kan ifølge Aamdal tilsi at de norske pengemarkedsrentene vil holde seg lave en tid fremover.

- Ja, fallet i NIBOR-rentene har vi varslet for lenge tiden, supplerer Olsen.

- Og når setter Norges Bank opp styringsrenten?

- Vi holder fortsatt på september.

Kronen styrket seg i vinter på forventninger om at Norges Bank ville komme med nye rentesignaler i mars, noe sentralbanken gjorde.

- Renten kan bidra litt til kronestyrkingen. Det er noe med det når hevingene faktisk kommer, sier Nordeas sjeføkonom om hvordan markedet reagerer.