Gå til sidens hovedinnhold

Kraftig nedgang i grensehandelen som følge av koronarestriksjoner

Grensehandelen falt 57 prosent i første kvartal sammenlignet med samme kvartal i 2019. Koronarestriksjonene får skylden, men fallet er større enn ventet.

I første kvartal endte grensehandelen på 1,7 milliarder kroner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Fallet er større enn ventet siden grensehandel først ble frarådet fra siste halvdel av mars, påpekes det.

Rådgiver Jarle Kvile i SSB sier at det er knyttet stor usikkerhet til tallene. Statistikken lages ved hjelp av en spørreundersøkelse med om lag 1.200 deltakere.

– Det kan være at noen av respondentene har kviet seg for å oppgi faktiske turer over grensen foretatt i mars, som kan ha ført til en underrapportering i undersøkelsen, sier Kvile.

Les også: Ekstrem økning etter grensestenging: – Det er helt kaos her

Nær 14 millioner på grensehandel

Nordmenn brukte 13,8 milliarder kroner på grensehandel fra andre kvartal 2019 til og med første kvartal 2020. Dette er en nedgang på 15 prosent sammenlignet med de foregående fire kvartalene, noe som er det største fallet siden SSB startet sine målinger av grensehandelen i 2004.

Les: Anders rullet rundt på bakken og fanget tyven til slutt: – Han var pen i tøyet, fin på håret og så helt normal ut (+)

Det er fire år siden grensehandelen var på tilsvarende nivå.

Fra andre kvartal 2019 til og med første kvartal 2020 ble det gjennomført 8,7 millioner dagsturer mot 8,6 millioner i firekvartalsperioden før. Det gjennomsnittlige handlebeløpet per tur gikk ned fra 1.889 kroner til 1.592 kroner.

Les også: Stordalen med gladnyhet til permitterte ansatte

Vind i seilene for norske butikker

Virke mener de stengte grensene har vært positivt for norske virksomheter.

− Vi ser klart økt omsetning særlig i butikkene som ligger tett på svenskegrensen. Samtidig viser tall fra analyseselskapet Nielsen at omsetningen av særlig sjokolade, brus/mineralvann, snus og sigaretter har økt betydelig etter at reiserestriksjonene ble innført, sier direktør Harald Jachwitz Andersen.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken