Gå til sidens hovedinnhold

Kraftig økning i flyprisene

Flyprisene er på full fart oppover, og strømprisene er opp nesten 70 prosent det seneste året.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at passasjertransport med fly bidro mest til prisoppgangen i juni med prisøkning på 13,3 prosent. SSB skriver at fra og med juni tas faktiske priser for flyreiser i bruk på innenlandsreiser etter at disse har vært estimert i store deler av koronapandemien

Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer falt derimot med 0,6 prosent fra mai til juni. Det er spesielt prisene på varegruppen brus og leskedrikker som faller i pris, etter fjerningen av avgiften på alkoholfrie drikkevarer fra og med 1. juli.

SSB skriver at fjerningen allerede kan være tatt høyde for av dagligvarebransjen. Nedgangen i juni var på 2,8 prosent.

Les også: Ellevill Norwegian-vekst: - De slår knockout på alle andre

Strømsjokk

Nettavisen har den senere tiden skrevet flere saker om den kraftige økningen i strømprisene. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie ifølge SSB opp hele 68,7 prosent sammenlignet med juni i fjor.

Oppgangen må ses i sammenheng med det svært lave prisnivået gjennom fjoråret, og ifølge SSB også et generelt prispress i kraftmarkedet.

Konsumprisindeksen uten strømpris og nettleie steg bare med 1,1 prosent fra juni 2020 til juni 2021. Det betyr at de bidro til å trekke konsumprisene med hele 1,8 prosentpoeng i perioden.

Totalt steg prisene i foregående måned med 0,3 prosent. Fra juni 2020 til juni 2021 har prisene steget med 2,9 prosent. I mai falt prisene med 0,1 prosent.

Les også: Står vi på kanten til en ekstrem økonomisk krise?

Lavere enn ventet

Den underliggende prisstigningen - kjerneinflasjonen - var i juni opp med 0,4 prosent, 1,4 prosent på årsbasis. DNB Markets ventet her en oppgang på 1,6 prosent. Målet for Norges Bank over tid er å holde denne kjerneinflasjonen rundt 2 prosent. For tiden er altså prisstigningen godt under dette målet.

Konsumprisindeksen (KPI) viser utviklingen i konsumpriser for varer og tjenester etterspurt av private husholdninger bosatt i Norge. Endringen i KPI er et vanlig mål for inflasjon.

KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) er et mål for underliggende den utviklingen i konsumprisene.