Gå til sidens hovedinnhold

Kraftig økning i konkurser i varehandelen

Det har vært en kraftig økning i antall konkurser i varehandelen det seneste året. Bransjen står overfor store utfordringer, ifølge ekspert.

Analyseselskapet Experian har kommet med konkurstall for mars, og tallene er igjen negative for varehandelen. Etter at konkursraten i varehandelen viste en nedgang i februar, er vi ifølge Experian nå tilbake på det negative sporet fra i fjor.

I en pressmelding skriver Experian at 110 selskaper i varehandelen gikk konkurs i mars. Det er en økning på 22,2 prosent fra tilsvarende måned i fjor. Så langt i år har 303 selskaper i varehandelen gått over ende, og det er en økning på 7,4 prosent fra samme periode i fjor.

Les også

Dobbelt så mange må betale for NRK


Tre av ti i minus

Nettavisen skrev i slutten av mars at tre av ti butikkjeder i Norge taper penger, ifølge tall fra bransjeorganisasjonen Virke.

– Vi har i lang tid fått rapporter om tøffe tider i handelsnæringen, der netthandel og endrede forbrukervaner truer inntjeningen til mange bedrifter. Konkurstallene viser at den negative utviklingen fortsetter, og vi tror dessverre at varehandelen går utfordrende måneder i møte, sier salgsdirektør Per Ivar Kristiansen i Experian Norge i pressemeldingen.

En av de store konkursene i varehandelen de seneste månedene, er leketøyskjeden Toys´R´Us og BR Leker, som ser ut til å være ferdig i Norge. Åtte butikker hadde imidlertid i slutten av januar fått ny eier.

Les også

Apollo kansellerer chartermål i Tyrkia- 500 rammet


Sliter mest

505 selskaper gikk konkurs i mars, en økning på 20,5 prosent fra mars 2018. Bygg- og anleggsbransjen og varehandel leder an i konkursoppgangen. Men Kristiansen sier at mye av endringen fra mars i fjor kan tilskrives påskeeffekter. I 2018 var det påske i mars, i år kommer som kjent påsken i april.

Les også

Britisk energitopp advarer norske miljøforkjempere: - Vil ha null effekt

- Normalt er det færre selskaper som tar turen til skifteretten når det er fridager. Vi skal derfor være forsiktig med å trekke for bastante konklusjoner denne måneden, sier Kristiansen.

Så langt i 2019 har totalt 1335 selskap gått over ende. Det er en økning på 1,8 prosent sammenlignet med fjorårets tre første måneder.

Kommentarer til denne saken