Oljeprisen raste brått fra 114 dollar fatet til 107 dollar fatet tirsdag ettermiddag.

Det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti skrev i 13.30-tiden norsk tid at Russlands viseforsvarsminister Gennadij Zjidko, som representerer departementet i forhandlingene med Ukraina i Istanbul, sa at de vil trappe ned angrepene mot de to ukrainske byene.

Les mer om beskjeden her: Russland vil «drastisk» redusere angrepene mot Kyiv og Tsjernihiv

Oljeprisen drar med seg Oslo Børs nedover. Hovedindeksen var i 11-tiden opp over en prosent, men faller brått tirsdag ettermiddag. Klokken 15.03 er Børsen ned 0,96 prosent for dagen.

Kraftig kronesvekkelse

De siste ti dagene har prisen på ett fat brentolje variert mellom å koste like under 100 dollar per fat til å koste over 123 dollar fatet. Oljemarkedet er svært stramt, og reagerer kraftig på meldinger fra Russland og Ukraina. De siste dagene har oljemarkedet også reagert på beskjeder fra Kina om nedstengninger i Shanghai og lavere oljeleveranser fra Russland.

Den norske kronen reagerer umiddelbart på at oljeprisen faller. Én euro kostet rundt under 9,55 kroner rundt lunsjtider tirsdag - men hoppet brått til 9,64 kroner klokken 14.30 etter at oljeprisen stupte:

De globale markedene, oljeprisen og rentenivået til Norges Bank har betydelig innflytelse på om kronen svekker seg eller styrker seg. Flere økonomer har den siste tiden pekt på at den høye oljeprisen har gitt god støtte til den norske kronen.

En svakere krone sammenliknet med andre land gjør at norske bedrifter som selger varer til utlandet får bedre betalt for varene. Det er imidlertid dårlig nytt for sydenturistene når for eksempel euroen blir dyrere.

Den russiske rubelen styrket seg for øvrig 10 prosent mot dollar etter nyhetene om framgang i forhandlingene mellom Russland og Ukraina tirsdag ettermiddag.

Les også: Oljeprisen stiger – den norske kronen har ikke vært sterkere siden 2019

Oljeaksjene får juling

På Oslo Børs får en rekke oljerelaterte aksjer gjennomgå (15:00):

  • Equinor er ned 6,3 prosent
  • Aker BP faller rundt fire prosent
  • PGS er ned 5,31 prosent
  • Aker Solutions er ned 4,61 prosent

Les også: Astronomiske oljeinntekter for Norge: – Som å få en lottogevinst i fanget