Ferske tall fra Eiendom Norge viser en oppgang i august på landsbasis på 1,9 prosent. Korrigert for det som er normale sesongsvingninger i måneden, var det en oppgang på 1,0 prosent.

Det seneste året har boligprisene i Norge steget med 9,4 prosent.

- Boligprisene i Norge utviklet seg sterkere i august enn det som er normalt for måneden. Prisveksten var markant svakere i Oslo og tilgrensende kommuner enn i landet ellers.

- I byer som Drammen, Sarpsborg, Fredrikstad, Hamar, Tønsberg, Skien og Porsgrunn var det svært sterk vekst i boligprisene på godt over 3 prosent i august, sier adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

Du kan følge pressekonferansen med Eiendom Norge fra kl 11 her.

Les også: Nå er det høysesong for boligsvindel: Ekspert kommer med kraftig advarsel

Nedgang

I Oslo steg prisene i foregående måned med 0,7 prosent, en sesongjustert nedgang med 0,3 prosent. Boligprisene i hovedstaden de seneste tolv månedene er opp 8,4 prosent. En gjennomsnittlig bolig i hovedstaden koster nå 5,94 millioner kroner, nesten 87.000 kroner kvadratmeteren.

Store byer som Stavanger, Bergen og Trondheim hadde alle i august en sterkere prisoppgang enn det som var normalt. I Stavanger var oppgangen på hele 2,9 prosent, 8,4 prosent fra august 2020, mens tolvmånedersveksten i Trondheim er på hele 11 prosent. Det er den sterkeste årsveksten blant de store byene.

August måned er normalt en sterk måned i det norske boligmarkedet. I juli falt boligprisene med 1,1 prosent, men det er tradisjonelt en av årets dårligste måneder.

I august i fjor var oppgangen i de norske boligprisene på 1,1 prosent, som er litt mer enn normalt for måneden, mens boligprisene i august 2019 steg 1,9 prosent. Oppgangen i 2018 var mer moderate 0,8 prosent.

Les også: Ny boliglov kan koste boligselgere dyrt: - Få papirene i orden

Normalt fall

- 12-månedersveksten steg nasjonalt og i områdene med sterk utvikling i august. Vi venter boligprisene vil falle som normalt gjennom høsten. Men våre forventninger er en avtakende prisvekst fremover, sier Lauridsen.

- Boligprisene i Oslo utvikler seg svakere enn i nabokommunene, men prisene i Oslo er på et svært høyt nivå, sa Lauridsen på en pressekonferanse fredag.

Adm. direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, uttaler at som forventet fikk vi et oppsving i boligprisene i august etter en svak utvikling i juli, med unntak for Oslo.

Les også: Vi kan ikke skatte oss ut av boligmangel, vi må bygge oss ut av den

Sunt marked

- Etter gjenåpning av universiteter og høyskoler har etterspørselen fra studenter satt sitt preg på storbymarkedene denne måneden. Med rentehevinger i høst forventer vi en mer dempet etterspørsel, samtidig som fallende arbeidsledighet og økt arbeidsinnvandring vil bidra til å opprettholde et sunt aktivitetsnivå i boligmarkedet.

- Det ligger til rette for kjøpers marked med moderat til svak prisutvikling utover høsten, sier Geving.

Leder for personmarked i Nordea Norge, Randi Marjamaa, sier de merker et voldsomt trykk på etterspørselssiden når vi ser på antall kunder som spør om finansieringsbevis. Nordea har nå ekstra bemanning for å ta unna henvendelser.

Det er ifølge Marjamaa stor aktivitet over hele spekteret fra små leiligheter til større boliger, som tror på en mer forsiktig eller flat utvikling i boligprisene fremover.

Det tok i gjennomsnitt 35 dager å selge en bolig i august 2021, og det er ned fra 45 dager i juli.

- I snitt har det så langt i 2021 gått litt raskere å selge en bolig i Norge enn de siste årene. Den raske salgstiden vitner om et effektivt og velfungerende boligmarked, sier Lauridsen.

Liten dupp

Tallene til DNB Eiendom viser en svak prisoppgang i august. Det kan ifølge boligmegleren skyldes at de har solgt mange små leiligheter i storbyene. DNB tror på en flat prisutvikling utover høsten, med kanskje en liten dupp mot slutten av året.

Det går mot en såkalt en myk landing i det norske boligmarkedet etter den kraftige prisveksten i første halvår.

DNB skrev i en forhåndskommentar at vi har et velfungerende boligmarked uten store svingninger. Det mener boligmegleren er positivt for alle som skal kjøpe eller selge.

DNBs tall viser at to av tre leiligheter selges til prisantydning eller over.

Les også: Bød skyhøyt over til ingen nytte: - Ingen tvil om at dette var lokkepris

Lavt i Oslo

Handelsbanken pekte i sin morgenrapport på før tallene ble kjent at de sesongjusterte boligprisene har vært forholdsvis lite endret. Derfor har årsveksten kommet seg godt ned. Veksttoppen ble nådd i mars med 12,5 prosent.

Bankens eksperter tror fortsatt det er rom for noe prisvekst i boligmarkedet fremover. Handelsbanken så for øvrig for seg en sesongjustert oppgang i august på 0,3 prosent.