*Nettavisen* Økonomi.

Kraftig oppgang i oljeprisen

Foto: (Reuters/Scanpix)

Orkanen Ivan har sendt oljeprisen til værs de siste to dagene. I Mexico-golfen sendes tusenvis av oljearbeidere i land, samtidig som oljeproduksjonen reduseres kraftig.

14.09.04 13:24

Oljeselskapene BP og Shell, som er blant de største oljeprodusentene i Mexico-golfen, har meldt om kraftige produksjonskutt de siste dagene. Til sammen 1.900 av BPs 2.300 ansatte i området er evakuert av frykt for at de skal bli blåst på havet når Ivan passerer Mexico-golfen.

Produksjonskuttet utenfor kysten av sørstatene i USA var akkurat det oljemarkedet ikke trengte akkurat nå. I et marked som allerede svært stramt, betyr alle produksjonsavbrudd at det legges ytterligere press på prisene.

De siste to dagene har oljeprisen steget nesten to dollar til cirka 42 dollar per fat ved oljebørsen i London. I USA er prisen på referanseoljen WTI oppe i nesten 44 dollar.

Orkan-trusselen i Mexico-golfen kommer også ubeleilig med tanke på Opec-toppmøtet i Wien, som starter onsdag. Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi uttalte tirsdag at organisasjonen kan øke produksjonen med inntil to millioner fat per dag det kommende året, men på kort sikt er det få som tør håpe på en betydelig produksjonsøkning.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.