Etterspørselen etter sydenferie var i fjor svært høy. To sesonger preget av pandemi dro fram både reiselysten og kredittkortene, og prisene gikk kraftig opp. Men for mange endte det hele en skuffelse, grunnet streik og kaos i flytrafikken.

Nytt år, og nye muligheter: Nordmenn søker seg til Syden også i sommer.

– Her har salget gått i rekordfart siden januar, og vi merker absolutt at det tar seg opp ytterligere nå som påsken er over, sier Apollos kommunikasjonssjef Beatriz Riviera til Nettavisen.

Hun forteller at seks av syv av sommerens ferier fra Apollo allerede er solgt, og at man ligger 15 prosent over salgsnivået før pandemien.

– Vi ser at sommersalget holder seg godt og har vært stabilt siden januar. Det er skolens sommerferie som sikres nå, forteller kommunikasjonssjef Nora Aspengren i TUI.

Tall fra Finn viser høyere trafikk for både fly, hotell, leiebil og pakkereiser på samme nivå eller høyere enn før pandemien.

– De tradisjonelle feriedestinasjonene for nordmenn, som Spania og Hellas, er tilbake på topplisten. Det er noe overraskende å se at pågangen er stor, men det sier også noe om hvor viktig nordmenn synes sommerferien er og at den prioriteres, sier kommunikasjonsrådgiver Linda Glomlien hos Finn.

Dyr euro og høye priser

Dette skjer selv om krona har svekket seg kraftig mot euro. Den svake krona gjør at årets sommerferie automatisk blir vesentlig dyrere – allerede før inflasjonen har sendt prisene oppover.

En middagsregning for en familie på 100 euro,har blitt rundt 150 kroner dyrere enn i fjor sommer på grunn av svak krone.

Les også: Storbank har skiftet mening – nå blir utenlandsferiene mye dyrere

Stikkprøver Nettavisen har gjort på lignende reiser og flybilletter i fjor, viser at prisøkning er normalen, med til dels kraftige prisøkninger på opp mot 40 prosent. I flere tilfeller vi har sett, er svekkelsen av kronekursen viktigere enn selve prisøkningen i euro. En direkte sammenligning er derimot nesten umulig.

** Ferierer du på det samme stedet i år som i fjor, og har sett en stor prisutvikling? Tips oss om dine erfaringer! **


– Det er nok ikke helt representativt, det er mye som påvirker prisen av en pakkereise. Prisene er dynamiske og styres av tilbud og etterspørsel, og selvfølgelig av det økte kostnadsnivået ellers i samfunnet. Høye drivstoffpriser er spesielt utslagsgivende akkurat nå. I gjennomsnitt er prisen på en pakkereise ca. 2000 kroner høyere i år enn i fjor. Men i forrige uke var gjennomsnittsprisen under det vi så i fjor, så det er vanskelig å gi en eksakt økning, det varierer en del, forteller Aspengren i TUI.

Ifølge Apollo varierer det betydelig hvor mye kostnadsøkninger har slått ut for deres reiser. Kontraktene med hoteller er som regel inngått et år i forkant.

– Generelt merker vi ingen stor økning i prisnivået på våre tradisjonelle pakkereiser. Det vi derimot tydelig ser i år, er at det først og fremst er prisnivået på fly som har steget. Det bunner jo i flere ting – som oljeprisen, flykostnader og ikke minst at det er færre fly i luften enn før pandemien.

– I mange tilfeller vil man derfor se ekstra godt i år at det faktisk kan være dyrere å bestille fly og hotell hver for seg, fremfor en pakketur. Hvor mye prisene har økt på kun fly, varierer likevel mye. Det avhenger av flyselskap, reisedatoer og så videre, sier Riviera.

Endringer i hva folk vil ha

At prisene påvirker folks oppførsel atferd (atferd ...), er det derimot liten tvil om.

– Vi ser at det er flere som bestiller hotell med All Inclusive i år. Det skyldes nok at det er enklere å planlegge feriebudsjettet og du slipper de store overraskelsene, sier Aspengren.

Ifølge Apollo ser de en klar økning i etterspørselen etter mindre, og rimeligere hoteller.

– Ønsker man å gjøre ferien så rimelig som mulig, finnes det også mange gode tips! Eksempelvis er land som Hellas, Bulgaria, Tyrkia og Albania langt rimeligere enn Spania. Samtidig kan det lønne seg å trå utenfor masseturismen. Istedenfor å legge reisen til et stort, kjent reisemål, kan man oppdage et helt nytt sted i sommer – som en liten og mer uberørt gresk øy.

– Små, lokaleide hoteller er også ofte rimeligere enn store resorts, og det er etter disse små hotellene vi merker den største etterspørselen etter. Har man muligheten til å legge ferien utenom fellesferien, er det også mye penger å spare – da prisbildet styres av etterspørselen. Trykket er desidert størst i skoleferiene.

Søk hos de store pakkeselskapene viser at det å kunne flytte ferien fra juli til juni, kan bety at du slipper unna med nær halv pris.