Bitcoin har vært i vinden som aldri før det siste året, men den siste tiden har vært tung.

I løpet av de 24 siste timene, har verdien på Bitcoin falt med over 8 prosent. Den digitale valutaen omsettes nå for rundt 43.000 etter et fall på nesten 4000 dollar.

I praksis betyr det at papirverdier for 71 milliarder dollar - rundt 630 milliarder kroner - er borte på et døgn.

Ifølge Coindesk skjer det kraftige fallet som en konsekvens av at valutaen falt under en teknisk grense, som utløste en lang rekke tvangssalg hos spekulanter.

Trakk med seg nesten alle andre valutaer

Det finnes et utall andre kryptovalutaer, men prisen på de andre store konkurrentene følger ofte i stor grad utviklingen på nettopp Bitcoin.

Ifølge CoinMarketCap har det kraftige fallet dratt andre kryptovalutaer enda mer ned. Både Ethereum, Solana, Binance Coin, Cardano, XPR, Terra og Polkadot har hatt større prosentvise fall enn Bitcoin, rundt 10 prosent.

Det betyr at Ethereum nå er under 3400 dollar for første gang siden mars i fjor. På toppen var det over 4800 dollar.

Med et papirtap på 71 milliarder dollar for Bitcoin, og 54 milliarder for Ethereum, har de to største kryptovalutaene alene hatt papirtap på 125 milliarder dollar - rundt 1100 milliarder norske kroner.

Kraftig oppgang, langvarig fall

Kryptovalutaer har virkelig fått fart på seg under pandemien. Inflasjonsfrykt, og større opptak i finansielle miljøer, har presset prisene opp.

11. mars 2020 ble Bitcoin omsatt til under 7000 dollar, mens den fikk en foreløpig topp på nesten 69.000 dollar i november.

Det betyr at den totale markedsverdien på Bitcoin økte fra 90 til 1290 milliarder dollar.

Men etter november har pilene stort sett pekt nedover: Torsdagens omsettingspris er ned nesten 40 prosent fra toppen. Det betyr at papirverdier for nesten 500 milliarder dollar er forsvunnet.

Storbank tror at Bitcoin skal til 100.000 dollar

Til tross for det massive fallet, melder CNN at storbanken Goldman Sachs regner med at prisen på Bitcoin skal opp på lang sikt.

- Vi tror at bitcoins markedsandel mest sannsynlig vil stige som en konsekvens av bredere adopsjon av digitale verdier, sier Zach Pandl som jobber med voksende markeder i Goldman Sachs.

Ifølge Pandl handler det om at Bitcoin i stadig større grad vil ta over jobben gull har hatt som en trygg havn for lagring av verdier.

Han ser for seg 17-18 prosent årlig vekst, og at den skal nå 100.000 dollar på femårsbasis.

Tjeneste: Her finner du kursene på Nettavisen kryptovaluta

Les også: Kinesiske myndigheter trapper opp kampen mot bitcoin-utvinning