OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Topp-demokraten Nancy Pelosi sier at Donald Trump ikke burde ta medisinen Plaquenil på grunn av sin høye alder og «sykelige overvekt».

Det har skapt kraftige reaksjoner etter speaker i Representantenes hus, en av toppolitikerne i USA, Nancy Pelosi i et intervju kalte Trump for «sykelig overvektig».

Under intervjuet med CNN-stjernen Anderson Cooper blir Pelosi spurt om hun synes det er greit at presidenten tar Plaquenil. En medisin som ifølge legen i Det hvite hus skal kunne ha positive effekter mot koronaviruset, og som Trump lenge har hatt troen på.

Les også: Historisk nedtur for Trump - men børsen endte opp

– Han er vår president, og jeg vil helst at han ikke tar noe som ikke er godkjent av forskere. Spesielt i hans aldersgruppe og med hans vekt, som er sykelig overvektig. Så jeg tror ikke det er en god idé, sa Pelosi under intervjuet.

Se intervjuet i videovinduet øverst i saken.

Trump: - Pelosi har store mentale problemer

På en pressekonferanse tirsdag kveld gikk Trump til angrep på Nancy Pelosi, som han hevder er syk.

- Disse folkene er syke. Pelosi er en syk kvinne, hun har mange problemer. Pelosi har store mentale problemer, sa Trump på en pressekonferanse tirsdag.

Se Trumps knallharde svar:

På direkte spørsmål om hva Trump mener om at Pelosi hevder at presidenten lider av «sykelige overvekt», svarte presidenten.

- Jeg svarer henne ikke, hun er bortkastet tid, svarte Trump.

Norske myndigheter advarer mot medisinen

Det har vært debatt rundt medikamentet Plaquenil etter Donald Trump på mandag fortalte journalister at han har tatt medikamentet i en halvannen uke allerede.

Flere forskere har anbefalt amerikanere å snakke med lege før de begynner bruk av medikamentet, som ved for høye doser kan føre til forgiftning og skader på interne organer.

I Norge har Legemiddelverket allerede advart mot medisinen, som egentlig brukes mot malaria.

– De siste dagene har det kommet flere studier som viser at bruken av hydroksyklorokin ikke har fordeler for pasienter med covid-19. Vi har fått en studie fra USA som viser at pasienter som fikk hydroksyklorokin hadde økt dødelighet i forhold til de som ikke fikk det. Vi har en studie fra Frankrike som viser ingen effekt, og vi har en studie fra Brasil som viser at hvis man ga høye doser av hydroksyklorokin så fikk man alvorlige bivirkninger i form av hjerterytmeforstyrrelser og dødsfall, sa medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til Nettavisen.

Les også: Trump med full støtte til Elon Musk

BMI på 30,5

Det har vært diskusjoner rundt presidentens helse tidligere. Jevnlig gjennomfører legen i Det hvite hus helsekontroller av presidenten. Ifølge den siste tilgjengelige helserapporten veide Donald Trump 110 kilo. Med en høyde på 1,90 betyr det at presidenten formelt sett har fedme med en BMI på 30,5.

Blodtrykket var innenfor normalen, men kolesterolet var noe høyt - noe som førte til at presidenten fikk resept på høyere dose med kolesterolmedisin.