*Nettavisen* Økonomi.

Krangler om pendlererstatning

Foto: Vidar Knai (Scanpix)

NSB vil gi erstatning til flere togpendlere, og sende regningen til Jernbaneverket. Staten sier nei.

10.01.08 10:40

(iOslo.no) Signalfeilen som hindret tusenvis av togpassasjerer i å komme tidsnok på jobb i hovedstaden gir i prinsippet ikke grunnlag for erstatning hos NSB.

Trenger regjeringens samtykke
Signalfeil, strømstans og sporvekslere som pakkes med snø fører til forsinkede og innstilte tog i Oslo. Alternativ transport settes opp når togene står, men reisende får i dag ikke økonomisk erstatning fra NSB hvis togselskapet ikke kan lastes direkte for at man kommer for sent.

- Hvis det er NSBs ansvar, er det mulig å få erstatning, sier informasjonssjef i NSB, Preben Colstrup, til iOslo.no.

- Vi ønsker å strekke oss langt for våre kunder.

Forutsetningen for at NSB skal kunne dekke alternativ transport og andre dokumentbare utgifter er ifølge NRK Østlandssendingen at de får Samferdselsdepartementet til å videresende regningen til Jernbaneverket. Diskusjonen dreier seg spesielt om pendlerne, som benytter seg av månedskort til daglig. Colstrup savner et felles regelverk.

- Vi har tatt opp denne problemstillingen tidligere, og fått avslag, sier informasjonssjefen.

- Vi er positive til en ordning med felles regler og felles regressmuligheter, men det er ikke lett å gjennomføre slik utviklingen har blitt. Norge ville fått en bedre jernbane med slike regressmuligheter.

Savner et rettferdig ansvar
Colstrup mener en ordning med felles regressmuligheter vil gi de forskjellige bedriftene motivasjon til å prestere bedre. Spesielt innenfor områder der et månedskort dekker flere transportmidler, ønsker Colstrup seg samme regelverk. Et slikt system vil dog trolig kreve elektronisk registrering, slik at hvilket transportmiddel den reisende benytter seg av fremgår tydelig.

Kommunikasjonssjef i NSB, Anne Rygg, sier til NRK Østlandssendingen at NSB ikke kan ta det økonomiske ansvaret for noe de ikke har formelt ansvar for.

- Det er i den forbindelse NSB ønsker å kunne sende krav videre til Jernbaneverket når det utbetales refusjoner for noe som er deres ansvar, sier Rygg.

Om togkaoset mandag vil få regjeringen til å vurdere NSBs ønske igjen, er dog usikkert.

- Det er lov å håpe, avslutter Colstrup til iOslo.no.

Les flere nyheter hos iOslo.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.