Gå til sidens hovedinnhold

Krangler så busta fyker om omstridt Kunstsilo: – Norgeshistoriens største ran av fellesskapets midler

Krangelen om Kunstsiloen i Kristiansand vil ingen enda ta. Sørlandsrikingen Einar Øgrey Brandsdal er sint og oppgitt. Han mener politikerne er lurt trill rundt.

De siste årene har det famøse Kunstsiloprosjektet ridd Kristiansand som en mare.

Prosjektet handler om å restaurere en gammel silo til et moderne kunstmuseum. Utstillingen skal bestå av blant annet Tangensamlingen, som er en kunstsamling verdt 300 millioner kroner gitt av milliardæren Nicolai Tangen.

Se bilder av siloen i videoen over!

Regning: 530 mill.

Kunstsiloen er beregnet til å koste 530 millioner kroner, og har fått et heftig pengedryss fra staten på 175 millioner kroner fra Kulturdepartementet.

I tillegg trenger den omstridte Kunstsiloen over 150.000 besøkende, og beregnet å ha 200.000 besøkende fra og med 2025. Og det er bare for å få nok inntekter til å betjene gjelden. Besøkstallene ligger like under Nasjonalmuseet, som har det høyeste besøkstallet av alle museer i hele Norge.

Hele denne investeringen er basert på at de 2.700 kunstverkene fra Nicolai Tangen er en gave til Kristiansand kommune. Men det er neimen ikke helt sikkert. Flere advokater mener det ikke er en gave.

Les også

«Byens desidert styggeste bygg» skal bli kunstmuseum til en halv milliard

– Rundlurt

En av dem som har ledet motstanden mot Kunstsiloen hele veien, er Einar Øgrey Brandsdal. Han er sørlending og netthandel-konge. Gjennom en rekke nettbutikker har han bygd opp en formue på over 800 millioner kroner.

Brandsdal mener politikerne er ført bak lyset. Og for å bevise påstanden sin om at finansrikingen Nicolai Tangen ikke har til hensikt å gi bort et eneste maleri til hverken Kristiansand kommune eller Sørlandets Kunstmuseum (SKMU), gjennomførte han et lite stunt.

På tomten Kunstsiloen skal bygges på, la han inn et bud på 10 millioner ekstra, over kommunens bud. Han lovte å gi bort tomten til kommunen på én betingelse:

– Hvis Tangen gir bort hele samlingen til Kunstmuseet eller kommunen. Det skjedde ikke. Både ordfører, daglig leder i SKMU og Ako Kunststiftelse var helt tyste. Reven ble røyket ut. Plutselig forstod hele Sørlandet at Nicolai Tangen ikke hadde til hensikt å gi bort en gave på en halv milliard slik lokalavisen hadde skrevet i flere år. Kunstsiloforkjemperene ble avslørt og mange har undret seg over deres motiver, sier han.

– Ikke gave

Advokatfirmaet Selmer AS har gjennomgått avtalene mellom Tangen, kommunen og stiftelsen som sitter på kunsten.

I rapporten fra firmaet skriver advokat Stian Berger Røsland:

«Etter vår vurdering, fremstår det derfor temmelig klart at Samarbeidsavtalen ikke kan sies å innebære at AKO gir Tangensamlingen i gave til Sørlandets kunstmuseer».

Advokaten ble engasjert av Brandsdal for å vurdere hvorvidt den omtalte gaven egentlig er en gave.

– Jeg mener Kristiansand, Trine Skei Grande, kulturdepartementet, regjeringen - alle har blitt regelrett rundlurt av vår tidligere ordfører og sittende ordfører, sier Brandsdal til Nettavisen.

Han mener både statsstøtte og millionstøtte fra fylkeskommunen og andre er kommet av troen på at dette er en stor og generøs gave fra Nicolai Tangen. Mens han mener det i realiteten kun er en overførsel fra Ako Foundation i London til Ako Kunststiftelse i Kristiansand. I denne stiftelsen skal Tangen og enkelte familiemedlemmer sitte i styret for stiftelsen.

Les også

- 150.000 gjester er ambisiøst, ikke umulig

Advokaten Røsland mener de ikke kan se at Sørlandets kunstmuseer får i realiteten rett til å disponere samlingen. Det som imidlertid fremgår av avtalen er at det er Sørlandets kunstmuseer som må stå for vedlikehold, og sørge for at den enorme kunstsamlingen blir godt ivaretatt.

– Vet egentlig Grande sannheten?

Brandsdal reagerer på måten dette er gjort på.

– Vet egentlig Trine Skei Grande at samlingen bare er overført fra én stiftelse til en annen? Nicolai Tangen sitter selv med eierskapet. Men en stiftelse er eierløs. Og maleriene er eid av stiftelsen. Men det er ingenting i veien for at Nicolai Tangen sine barn eller barnebarn kan ta ut maleriene som ikke er en del av Tangen-samlingen, eller de kan si opp avtalen ved mislighold. Og da står vi der med et stort og dyrt museum helt uten malerier, sier han til Nettavisen.

Sørlendingen forklarer hvorfor han retter harmdirrende kritikk mot kommunen:

– Hvorfor er ikke Kristiansand kommune eller SKMU interessert i å tette igjen slike smutthull? Skal fellesskapet ta all risiko og kostnader, mens verdistigningen tilfaller en stiftelse hverken SKMU eller Kristiansand kommune har noen som helst råderett over, sier han.

Økt motstand

Den senere tiden har motstanden mot Kunstsiloen også økt. I januar 2018 var det 48 prosent som oppga at de var negativ til kunstsiloprosjektet. Ifølge en fersk meningsmåling utført for Fædrelandsvennen er det hele 56 prosent som er negative.

Forkjemperne blir det også færre av. Det siste året har det gått fra 33 til 31 prosent som er positive til prosjektet.

Ordfører Harald Furre (H) mener på sin side det er en gave, og han er ikke redd for å ta upopulære avgjørelser i kommunen.

– Det er en viktig rolle for politikerne å tørre å ta beslutninger som vi mener er riktige på lenge sikt, selv om de ikke er populære på kort sikt, sier han.

Han mener det heller er ingen grunn til å bekymre seg for om kunstsamlingen egentlig er en gave eller ikke.

– Vi tenker dette er en stor og sjenerøs gave til byen og landsdelen som vil sette Sørlandet på det kunstneriske kartet, sier han.

Les også

Konflikt om halv milliard til kunstsiloen i Kristiansand

Kommentarer til denne saken