*Nettavisen* Økonomi.

Kredittkort-svindel med mobil

Du skal være forsiktig når du håndterer Visa-kortet ditt: Noen kan ta bilde av det.

11.08.05 15:40

Den nye utviklingen i kredittkortsivindel ser ut til å være personer som benytter kameratelefoner til å ta bilde av kredittkortet ditt. Dette kan være personer bak deg i køen på butikken eller servitøren på restauranten, skriver Los Angeles Times i dag.

Svindlet hos pizza-bakeren
Avisen bringer i dag historien om en leser som opplevde at en butikkansatt hos en pizza-baker som tok bildet av kredittkortet hans mens de ventet på at transaksjonen skulle bli godkjent.

- Jeg stod der forvirret med det faktumet at denne fyren nettopp tok et bilde av kredittkortet mitt. Det er unødvendig å si at jeg deaktiverte kortet i samme øyeblikk som jeg gikk ut av pizza-restauranten, sier en av avisens lesere.

Farlig dagligvare
En butikkansatt hadde i et annet tilfelle kommet løpende og advart en av avisens journalister når han på en «uforsiktig» måte hadde viftet med kredittkortet sitt for at en annen ansatt kunne verifisere signaturen etter handelen.

Ifølge kassadamen kunne noen komme snikende opp bakfra og ta bilde av kredittkortet.

Lite problem i Norge
I Norge benyttes kredittkort i liten grad, noe som gjør at behovet for å vifte med bank-kortet er mindre. Problemet kan likevel oppstå når butikker for eksempel går over til backup-løsningen på betalingssentralene og ikke minst når en er i utlandet.

En undersøkelse gjennomført av Nationwilde Mutual Insurance viser at personer utsatt for kredittkortsvindel og identitetstyveri i gjennomsnitt bruker 81 timer på å få løst problemene som følger av svindelen. I snitt blir personer utsatt for kredittkortsvindel frastjålet 3.968 dollar. De fleste får alt tilbakebetalt hvis svindelen blir oppdaget.

Gamle metoder
Til tross for at det stadig blir tatt i bruk mer utspekulerte måter for å få tak i kredittkortinformasjon på, er det ifølge LA Times fortsatt «de gode gamle måtene» som er mest benyttet. Dette inkluderer svindleere som går gjennom posten din eller leter gjennom papiret du leverer til gjenvinning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag