Eksperter anbefaler å bestille reiser med kredittkort, blant annet fordi dersom selskapet du bestiller fra går konkurs, er du bedre sikret.
Men noen reiseselskaper tar seg ekstra godt betalt for at du velger den sikre betalingsmåten. For eksempel tar Norwegian 1,99 prosent, og Ryanair 2 prosent i gebyr for å bruke kredittkort. Det blir fort noen hundrelapper ekstra for familiens sommerferie.
SAS har ikke kredittkortgebyr for private kredittkort, men tar 1,96 prosent i gebyr hvis du booker med bedriftskort.

Boligtopp fikk 19 millioner for et halvt års jobb
Ny lov stopper gebyrene
En ny EU-lov, PSD 2, også kalt Betalingsdirektivet, setter en stopper for dette. Nettavisen har fått bekreftet at loven som gjør slutt på kredittkortgebyret skal vedtas nå i år: «Departementet har tidligere varslet Stortinget om at forslag til ny lov kommer i løpet av 2019. I høringsnotatet er det et forslag om å fjerne gebyrene.»
- Forslaget fra regjeringen skal sikre lavere kostnader ved bruk av betalingskort for forbrukere, sier justisminister Jøran Kallmyr til Nettavisen.Økonomi.
Fram til nå har det vært tillatt for tjenestetilbydere å ta seg ekstra betalt for bestemte betalingsmetoder. Direktivet skulle egentlig vært innført i norsk lov i januar 2018, men på grunn av forsinkelser i lovbehandlingen ble ikke EU-loven implementert i norsk lovverk før 1. april 2019.

SSB: Her er de dyreste hyttene
Ikke alle bestemmelsene i den omfattende loven blir innført med en gang, derfor kommer gebyrforbudet noe senere.
- Bra EU-lov for kundene
- Det er ikke gøy å betale gebyr. I Norge har vi stort slett sluppet gebyrer når vi bruker bank- og kredittkort, men det har vært vanlig i utlandet som for eksempel Danmark. Det har også vært vanlig hos norske flyselskaper å ta kredittkortgebyr. Dette har EU gjort noe med, sier Thomas Iversen, jurist i Forbrukerrådet.
Han forventer at de norske bedriftene som har tatt kredittkortgebyr følger de nye reglene, og fjerner gebyret.
- Vi forholder oss selvsagt til de lover og regler som til enhver tid gjelder i de landene vi opererer, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Næss i Norwegian.
EU-reguleringen positiv for kundene, synes Kari Ruud Johnsen, avdelingsleder i SEB Kort, som administrerer Eurocard i Norge.
- Eurocard ser positivt på at våre kunder skal kunne betale med våre kort uten at det pålegges ekstra gebyr på ulike brukersteder. I Norge har ikke brukerstedene hatt tradisjon for å tillegge ekstragebyr for kredittkort, med det er selvfølgelig positivt for våre kunder å kunne slippe slike gebyrer på utenlandsreiser innad i EU, samt når man bestiller flybilletter på nett, sier Ruud Johnsen.
