*Nettavisen* Økonomi.

Krever 3,75 prosent til pensjonistene

Pensjonistforbudet, pensjonistene i LO og Funksjonshemmedes Fellesforbund krever en vekst på 3,75 prosent i årets trygdeoppgjør. Organisasjonene representerer en million pensjonister og trygdede.

26.05.04 11:12

– Kravet tilsvarer det som revidert nasjonalbudsjett regner som lønnsveksten for 2004, sier forbundsleder Kjell Samuelsen i Norsk Pensjonistforbund til NTB.

Kravet tilsvarer en økning i utgiftene for staten på mellom 3,5-4 milliarder kroner inneværende år.

Sammen med pensjonistene i LO og Funksjonshemmedes Fellesforbund (FFO) møtte Pensjonistforbundet arbeids- og administrasjonsminister Morten Andreas Meyer (H) til et kort overleveringsmøte onsdag.

Organisasjonene representerer en million pensjonister og trygdede.

God tone

– Tonen er bra foreløpig. Spørsmålet er hvordan den blir etter at ministeren er kommet med sitt tilbud torsdag, konstaterer Samuelsen.

Generalsekretær Liv Arum i FFO regner med at årets trygdeoppgjør bør være grei skuring.

– Vi har en forventning om at regjeringen følger det regelverket som Stortinget la til grunn i fjor. Ut fra det burde ikke dette være et vanskelig regnestykke i det hele tatt., sier Arum til NTB.

Fjorårets trygdeoppgjør ble svært vanskelig, ettersom daværende arbeidsminister Victor D. Norman (H) la fram et tilbud basert på regnestykker organisasjonene ikke kunne godta. Oppgjøret endte i Stortinget, som overprøvde regjeringen, og økte fjorårets oppgjør med mange millioner, fra 4 til 4,4 prosent økning, pluss etterslep.

– Stortinget avklarte forhold i reguleringsmåten og avviste regjeringens tilbud til pensjonistene, oppsummerer Arum.

- Godt utgangspunkt

Arbeidsministeren legger ikke skjul på at den politiske behandlingen i fjor legger klare føringer for årets oppgjør.

- Det er grunn til å tro at både pensjonistorganisasjonene og myndighetene ved denne korsvei burde ha et godt utgangspunkt for å komme fram til løsning, nettopp med utgangspunkt i fjorårets behandling, sier Meyer til NTB.

Han vil likevel ikke love noen ting i forkant av at han framlegger regjeringens tilbud klokka 13 torsdag.

– Jeg tar som utgangspunkt i ethvert oppgjør hvor jeg er motpart, at vi ved starten av forhandlingene har som utgangspunkt å finne fram til løsning. Det gjelder også trygdeoppgjøret. Jeg håper vi kommer fram til enighet, men noen garanti har vi selvsagt ikke, sier Meyer.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag