*Nettavisen* Økonomi.

Krever at Goliat betaler for gildet

Senterpartiets næringspolitiske talsmann krever at oljefeltet Goliat må betale mer av strømregningen enn det regjeringen har lagt opp til.

Oslo (ANB): - Goliat må være med å betale for gildet. Det regjeringen gjør er et skritt i riktig retning, men ikke nok, sier stortingsrepresentant Ola Borten Moe (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han mener at kraftekspert Kjell Bjørndal har et poeng når han hevder at strømforsyningen til Goliat-feltet er en subsidiering som fører til dyrere strøm ellers i landet.

Les også: – Goliat gir dyrere strøm

Mangler linje
– Men problemstillingen er ikke riktig så enkel som det Bjørndal hevder. I dag stopper sentralnettet i Balsfjord. Troms og Finnmark mangler dermed tilknytning til sentralnettet sier Ola Borten Moe og argumenterer for at det dermed er riktig å bygge en kraftlinje fra Balsfjord til Hammerfest.

– En slik kraftlinje vil øke forsyningssikkerheten og bedre infrastrukturen i den nordligste delen av landet. Det gir igjen større muligheter for å satse på fornybar energi i form av vindkraft, sier Sp-politikeren som leder Stortingets næringskomité.

Kreve bidrag
Han mener det er positivt at regjeringen nå sier at det kan kreves anleggsbidrag fra Goliat for tilknytning til den nye kraftlinjen, men ønsker å gå enda lenger.

– Vi vet ikke hva ordet kan i praksis betyr, men jeg mener at vi skal kreve anleggsbidrag som fører til at Goliat tar sin del av regningen. Vi må lære av tabbene som skjedde i forbindelse med Ormen Lange-utbyggingen på Nordmøre. Her fikk gassfeltet Ormen Lange miljøvennlig og rimelig strøm helt til døra. Der betalte alle landets strømforbrukere for framføringen av nettet. Vi som bor i Midt-Norge ble i tillegg påført en ekstra høy strømpris, sier Ola Borten Moe.

Godt alternativ
Sp-politikeren mener det er fornuftig å forsyne olje- og gassvirksomheten på sokkelen med miljøvennlig strøm fra land når alternativet er gassturbiner til havs.

– Men oljeindustrien må ta sin del av regningen for å sikre nye overføringsnett og ny kraftproduksjon. Elektrifisering av sokkelen må ikke gå ut over landbasert næringsliv og vanlige strømforbrukere her i landet. Derfor går ikke regjeringens opplegg langt nok, sier han.

– Hvis vi får til dette, så kan vi etablere en verdikjede som ikke er der i dag, sier Ola Borten Moe.

Høyre uenig
Høyres Ivar Kristiansen avviser kritikken fra kraftekspert Kjell Bjørndal.

– Han glemmer hvorfor vi har verdiskapning i landet vårt og hvor denne verdiskapningen skjer. Det meste av energien er bygd ut for å etablere industri og skape verdier til fellesskapet. Mye av dette har vært en villet politikk, sier Høyre-representanten fra Nordland.

– I rettferdighetens navn må jeg få peke på at oljeindustrien tross alt bidrar med 78 prosent skatt. Vi må se på Goliat-feltet som en døråpner for næringsvirksomhet i Finnmark og utvikling av ny forbybar energi. Goliat er en utgift til inntekts ervervelse.

Ikke gunstig
– Så du innrømmer at det her skjer en subsidiering?

– Det er leveringsplikt av strøm i hele landet, og så har vi et system for prisutjevning. Jeg tror ikke oljeselskapet Eni føler seg ekstra spesielt tilgodesett. Goliat-utbyggingen vil bli positiv for Finnmark, sier Kristiansen.

– Vi har ikke et robust nok kraftnett som er i stand til å møte fremtidens utfordringer. Det er behov for å bygge ut nye nett, og her må storsamfunnet spille en viktig rolle. Det er i tolvte time at det nå skjer noe med strømnettet i Finnmark, sier Kristiansen. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.