Det har stormet rundt dagligvarebransjen etter at det ble kjent at Bama, Norges største frukt- og grøntgrossist, vil fase ut flere norske eplesorter.
Eple-konflikten mellom Bama og bøndene, er én av mange eksempler på at dagligvarekjedene både kontrollerer og eier verdikjeden fra råvare til bord.
Bamas markedsandel på 70 prosent i det norske frukt- og grønnsakmarkedet illustrerer at det stadig blir mer makt på færre aktører.
– Forbrukerne fortjener å velge noe annet enn Bama
– Vi trenger å bryte opp den enorme maktkonsentrasjonen som dagligvarekjedene har, sier medlem av næringskomiteen for Venstre, Alfred Bjørlo, til Nettavisen.
Kiwis eier, Norgesgruppen, og Rema-Reitan eier til sammen 66 prosent av Bama.
Gjennom Meny, Kiwi, Spar og Joker har Norgesgruppen en markedsandel på 44 prosent i det norske dagligvaremarkedet. Remas andel er 23,5 prosent.
Til sammen eier aktørene 67 prosent av dagligvarebutikkene i Norge.
Bjørlo oppfordrer Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 om å ta inn produkter fra andre leverandører enn Bama. Én av dem er salatprodusenten, Onna.
I produksjonshallen i Moss foregår dyrking av salater året rundt. Salatene dyrkes i vann og uten jord. Her dyrkes de grønne bladene uten sprøytemidler. Dette er salater som kan erstatte produkter Bama normalt importerer fra utlandet.
Har du opplysninger i saken, kontakt journalisten her!
Forbrukerne fortjener norske produkter, mener Bjørlo, og peker på at man i frukt- og grøntavdelingen skal ha mulighet til å velge noe annet enn produkter fra Bama og Coop.
– Alle er enige om at vi bør spise mer frukt og grønt, men da må vi importere mer. Onna sitter på kinderegget der. Du kan både få mer frukt og grønt som norske forbrukere vil ha til høy kvalitet, og vi slipper å importere, sier Bjørlo.
Akkurat nå: Matgigant inn på teppet hos ministeren
– Noen må ta det første steget
Salatprodusenten Onna leverer i dag salater til Oda, dagligvarekjeden på nett, Foodora Markets, supermarkedet Jacobs og hotell- og restaurantmarkedet.
Men noen avtale med de store dagligvaregigantene i det norske dagligvaremarkedet er foreløpig ikke på plass.
Målet er å få en plass i hyllene hos Kiwi, Meny, Coop og Rema 1000.
Bjørlo mener dagligvaregigantene bør ta ansvar, å starte med å ta inn salatene fra Onna. Han har stor tro på at det kan bane vei for økt konkurranse og bedre utvalg i norske dagligvarebutikker.
– Kommer Onna inn hos de store kjedene, vil det fremme krav hos konkurrentene om å ta inn uavhengige produsenter av mat. Noen må ta det første steget, sier han.
Fakta om Bama
Disse eier Bama:
- 46 prosent: Norgesgruppen
- 34 prosent: Banan II AS (Banan II eies av søsknene Vibeke, Peder og Kristian Nergaard)
- 20 prosent: Rema 1000
Bama omsatte for 21,5 milliarder kroner i 2022.
De betalte utbytte på 114 millioner til eierne.
3119 ansatte jobber i Bama, i følge årsrapporten for 2022.
Selskapet sier de hvert år håndterer over 500 000 tonn ferske produkter gjennom terminaler og produksjonsanlegg og ut til kunder over hele Norge.
35 prosent av varene er norskprodusert.
65 prosent er produsert utenlands.
Kilde: Bamas årsrapport for 2022
Kristina Løfman er en av gründerne hos Onna.
– Vi håper dagligvarekjedene ser verdien av å kjøpe norskproduserte salater i stedet for å importere dem fra utlandet. Det er fullt mulig for oss å øke andelen norsk salat i matbutikkene og samtidig få ned matsvinnet i verdikjeden til salatkategorien, mener Løfman.
– Hos oss dyrkes salatene under stabile og optimale forhold, året rundt. Verken frost, klima eller oversvømmelser påvirker produksjonen. Her har salaten solskinnsdager året rundt, sier hun.
Salatene som dyrkes hos Onna tilsettes ingen sprøytemidler, og dyrkes hydroponisk (røttene trekker næring direkte fra vann, i stedet for jord red.anm.). Dermed må de ikke vaskes og kan sendes rett ut til forbrukerne, i motsetning til mye importert salat som går gjennom en vaskeprosess etter at den ankommer Norge.
– Salat er et skjørt produkt, og tåler ikke alltid en runde i salatvaskeren, sier Løfman.
Produksjonsmetoden resulterer i lengre holdbarhet enn importerte salater, forklarer salat-gründeren.
Bedre holdbarhet, kombinert med en kortere og smartere verdikjede, reduserer svinn i alle ledd – helt inn i forbrukerens eget kjøleskap, ifølge Onna.
Løfman håper nå på flere samarbeidspartnere slik at de kan bygge flere salatfarmer.
– Bør Bama og Coop frykte dere?
– Nei, Bama og Coop skal absolutt ikke frykte oss. Vi står her som en samarbeidspartner som leverer på Bama og Coops målsetting om å øke norskandelen og redusere matsvinn. Vi har kjempelyst til å jobbe med alle, sier hun.
Butikken kuttet ut matgigant: – De er frekke
Oda: – Kan ikke bare være oss som tar inn utfordrere
Sjef i Oda Norge Tor Erik Aag er stolt av å ha Onna på laget.
– Dette ligger i DNA-et vårt. Vi heier på dem som vil bryte seg inn, sier han.
Samtidig retter han kritikk mot konkurrentene.
– Når det kommer utfordrere og nye konsepter på banen, kan det ikke bare være bare vi som er utfordrer i vår del av verdikjeden. Det hviler et stort ansvar på de store etablerte aktørene, som i stor grad definerer markedet og hva kundene får tilgang på, sier Aag.
Grunnen til at Onna ikke er inne hos Norgesgruppens butikker, som for eksempel Kiwi eller Meny er at Oda kan operere mye friere og mer uavhengig.
– Norgesgruppen har jo gifta seg med Bama, som har en stor industri de skal tenke på før de kan inngå samarbeid, og ikke minst utvikle sånne type leverandører som det Onna er.
– Vi kan jo være lettbeint og gjøre veldig mye på kort tid, mens vi opplever at de store aktørene har veldig mange hensyn de skal ta, forklarer Aag.