Gå til sidens hovedinnhold

Krever borestans i Barentshavet

KrFU-leder Per Steinar Osmundnes krever at all prøveboring i Barentshavet stanses etter gårsdagens utslipp av miljøfarlig hydraulikkolje fra «Eirik Raude».

Gårsdagens utslipp av hydraulikkolje fra Statoils borerigg i Barentshavet, viser at oljeselskapenes prat om nullutslipp er umulig. Grunnlaget for prøveboringen har med dette falt bort, sier KrFU-lederen i en pressemelding onsdag.

Han mener at oljeselskapene må «bevise at nullutslipp er mer enn en teori» før videre prøveboring i Barentshavet kan tillates.

- Ingen konsekvenser
Statens forurensningstilsyn hadde gitt Statoil tillatelse til å slippe ut én kilo av den svært forurensende hydraulikkoljen i Barentshavet.

I går kveld hevdet informasjonssjef Edd Magne Torbergsen i Statoil at «for miljøet i Barentshavet får dette ingen konsekvenser». B ellona mener imidlertid at dette er grov miljøkriminalitet.

- Har stanset
Likevel har Statoil nå skrudd igjen kranene.

- Vi har stoppet all aktivitet på riggen. Statoil setter ned en gruppe som skal se på hva som kan gjøres på kort og lang sikt, sier informasjonssjef Kristofer Hetland i Statoil til NTB onsdag.

- Helt uakseptabelt
Moderpartiet KrF har miljøvernministeren i dagens regjering, Knut Arild Hareide. Han har foreløpig ikke kommentert utslippet.

Men i Stortingets åpne spørretime onsdag sa statsministeren ifølge NTB:

- Regjeringen ser meget alvorlig på disse meldingene. Det er som kjent meget strenge krav til oljeboringen i Barentshavet, og i utgangspunktet er det nullutslipp som gjelder. Dersom opplysningene er riktige, er dette helt uakseptabelt, sa Bondevik.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken