*Nettavisen* Økonomi.

Krever dyrere flyreiser

Miljøvernorganisasjonene mener det er blitt altfor billig å fly. Nå krever de en gjeninnføring av miljøavgiften.

06.11.03 09:43

Det har blitt dyrere å reise kollektivt i løpet av de siste årene. Flyreiser, som innebærer langt større CO2-utslipp, er imidlertid blitt langt billigere. Derfor flyr folk mer nå enn tidligere, skriver Aftenposten.

Miljøvernforkjemperne reagerer på de fallende flyprisene, og ønsker at flyselskapene skal betale for utslippene. Får organisasjonene det som de vil, betyr dette økte priser igjen.

Etterspørselen etter flyreiser er kunstig høy, mener både Framtiden i våre hender og Norges Naturvernforbund. Det er slett ikke behov for å fly så mye, ifølge organisasjonene.

- Det kan ikke bare være opp til menneskene selv å være miljøvennlige. Systemene må legges til rette slik at det å være miljøvennlig er lett, logisk og billig, og vi må gjøre noen grep for å få folk over fra fly til tog. Selvfølgelig ser jeg at enkelte flyreiser må gjøres, og jeg unner folk en sydentur i ny og ne, men det er unødvendig å dra til Syden tre ganger i året, sier prosjektmedarbeider Guri Tajet i organisasjonen Framtiden i våre hender til Aftenposten.

Norges Naturvernforbund reagerer spesielt på de lave avgiftene på flydrivstoff. Konsekvensene for klimaet av CO2-utslippene fra luftfarten er omtrent tre ganger så høy som fra biltrafikken, og dermed bør det være tre ganger så dyrt for flybensin som bilbensin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.