Krever interne lydbånd fra Dagens Næringsliv

Det ble en dramatisk slutt på Røkke-saken i Oslo Tingrett fredag. Forsvaret ber dommeren kreve interne båndopptak fra Dagens Næringsliv utlevert til retten.

27.05.05 20:07

Forsvarer Ellen Holager Andenæs kom med den oppsiktsvekkende begjæringen etter at sjefredaktør Amund Djuve vitntet i sertifikatsaken fredag formiddag.

I forbindelse med Djuves vitnemål ble det trukket frem en lederartikkel som sjefredaktøren skrev i desember 2001, hvor han refererer til interne lydopptak for å dokumentere etteretteligheten i avisens saker om Kjell Inge Røkkes kjøp av båtsertifikater.

- Hengt ut Øye
Båndene, som ikke må forveksles med de lydopptakene av telefonsamtaler som tidligere er avspilt for retten, skal blant annet inneholde samtaler mellom Dagens Næringslivs journalister og båtmekler Erik Øye.

- Aktor har påberopt seg lederartikkelen som en del av dokumenteringen av saken, og vi ber derfor om at båndene det refereres til blir utlevert. Disse vil kunne belyse viktige momenter i saken. Vi mener hensynet til kildevernet ikke har relevans, siden kilden i dette tilfellet er Erik Øye - og han har ikke vært beskyttet av Dagens Næringsliv. De har tvert imot hengt ham ut, sa Andenæs.

Dommer Torjus Gard mener dette ikke er riktig fremgangsmåte, og ba derfor Andenæs skrive en begjæring til retten om å få båndene utlevert.

- Dagens Næringsliv må få anledning til å uttale seg, og deretter vil denne retten eller en forhørsdommer ta stilling til dette, sa Gard.

Vil ikke utlevere lydopptak
Dagens Næringsliv har ennå ikke mottat noen kopi av begjæringen, men sjefredaktør Amund Djuve står fast på at han ikke vil utlevere lydopptakene.

- Punkt 3,6 i Vær Varsom Plakaten sier at ...«Av hensyn til kildene og pressens uavhengighet skal upublisert materiale som hovedregel ikke utleveres til utenforstående,» sier Djuve.

- Og den hovedregelen har du tenkt å følge?

- Ja det har jeg, svarer Djuve.

- I tillegg har jeg lyst til å gjenta det jeg sa i retten, at jeg er ikke sikker på om vi har dette materialet fortsatt.

- Må vurderes nøye
- Så vidt jeg forstår det ber Dagens Næringsliv nå om en vurdering av dette spørsmålet, og det har de både rett og plikt til å gjøre, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold til TV 2 Nettavisen. Han viser til pressens Vær Varsom-plakat som slår fast vern om pressens kilder som et grunnleggende prinsipp.

- Ingen pressemann vil røpe kilden for opplysninger gitt i fortrolighet. Da går man heller i fengsel. Det har da også norske domstoler i stor grad akseptert, sier Kokkvold.

Også når det gjelder upublisert materiale vil journalister og redaktører holde kortene tett til brystet, men her er ikke Vær Varsom-plakaten like absolutt.

- Det heter at upublisert materiale som hovedregel ikke skal utleveres. Det vil si at det er et skjønnsspørsmål, og Dagens Næringslivs redaktør plikter i dette tilfellet å vurdere utlevering opp mot hensynet til kildevernet og pressens uavhengighet, sier Kokkvold og peker på at det er viktig at pressen ikke får rykte på seg for å være noens forlengede arm.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.