Gå til sidens hovedinnhold

Kripos går ut i streik

Akademikerne trapper opp streiken. Sentrale enheter rammes. Streikeleder Knut Aarbakke sier de kan holde på til jul.

Fra og med i dag er 265 akademikere i streik. Det gjelder politijurister i blant annet Oslo og på Gardermoen, ansatte på Kripos, Politiets utlendingsenhet, Folkehelsa og Mattilsynet.

En oversikt TV 2 Nettavisen har innhentet, viser at det er tatt ut 25 politiadvokater i Romerike politidistrikt, 40 politiadvokater og kriminalteknikere hos Kripos, to personer i Politiets utlendingsenhet, samt 40 veterinærer og planteinspeltører i Mattilsynet. I tillegg kommer politiadvokatene i Oslo politidistrikt som er tatt ut.

- Fra og med i morgen er det ingen jourhavende politiadvokat ved Politiets utlendingsenhet. Konsekvensene blir store for utlendingspolitikken: Det blir ikke pågrepet noen som har fåt avslag på sine politisøknader, ingen identitetsløse blir arrestert. Dessuten vil det heller ikke blir forlenget fengsling for de 30 som sitter fengslet i forbindelse med utlendingssaker nå. Det er i hovedsak personer med kriminell tilknytning, sier politiadvokat Sjak Haaheim i politijuristenes streikekomité.

Tilsammen har Akademikerne 19.000 medlemmer i staten. Og streikesjef Knut Aarbakke varlser at de er villige til å streike lenge.

Så langt betyr det nærmest fri innreise for folk fra områder utenfor Schengen, svekket matsikkerhet, dårligere etterforskning og færre folk i varetekt.

Vil streike lenge
Fra tirsdag blir det flere uttak. I morgen varsler Akademikerne hvem og hvor.

- I løpet av i morgen vil det bli en opptrapping og da vil vi tydelig vise at vi har planer om å holde på lenge. Det blir et massivt nyuttak fra i morgen av, sier streikeleder Curt Lier.

Ifølge ham og forhandlingsleder Knut Aarbakke er det stor streikevilje blant Akademikernes medlemmer, det bekrefter også lokal streikeleder i Oslo politidistrikt, Svein Bakkevik, overfor NA24. Ifølge ham er det særlig Gerd Liv Vallas angivelige telefon til Jens Stoltenberg som irriterer de streikende.

- Det er stor irritasjon over at når Gerd Liv Valla ringer, så hopper Jens og staten mekler videre etter meklingsfristen har gått ut, sier den streikende juristen.

Kan holde på til jul
Dette er den første streiken for Akademikerne, som ble ble stiftet 1997. De hevder derfor å ha godt med penger for å holde ut en langvarig streik.

- Det er de enkelte foreningene som sitter på streikefond, men det jeg kan si er at dette er akademikernes første streik og konfliktfondene har fått legge på seg lenge, sier Knut Aarbakke og viser til at nå har 125 av foreningens 120.000 medlemmer streiket i en uke, fra og med i dag ytterligere 265.

- Økonomien er ikke noe problem, vi kan streike til jul om det skal være så, sier han til NA24.

NA24 har sett på streikefondet til Juristforeningen, som nylig ble opprettet på bakgrunn av den økende streikefaren. Det er på syv millioner kroner. Den norske veterinærforening, som også har streikende medlemmer, hadde ulike fond på totalt 16 millioner kroner på slutten av 2004. Så langt er bare et titalls veterinærer ute i streik.

Reklame

Disse gressklipperne er best i test

Kommentarer til denne saken