JERNBANETORGET (Nettavisen): - Vi skal ikke male fanden på veggen, men vi ser heller ikke en konkret løsning og når vi er ute av den situasjonen vi er i nå.

Det sa BMWs informasjonssjef Marius Tegneby da en alvorstynget bilbransje møttes for å gjøre opp status torsdag morgen.

Ventetiden på populære modeller har vært på over et år. Det snakkes om opp mot 18 måneder. På enkelte biler har importørene gitt opp å gi kundene troverdige estimater på når de kan få bilen sin.

Pandemien har skapt enorme utfordringer, men veien ut av pandemien har nesten vært verre: Det er en global mangel på databrikker, som blir en stadig viktigere del for alt av funksjoner i moderne biler. Det har vært kaos på havnene som har skapt videre forsinkelser.

Les også: Nå selges populære elbiler på Finn til over ny pris

Klarer ikke å levere

Og så kom invasjonen av Ukraina som gjorde alt verre: Sanksjoner, massive prisøkninger - og ikke minst er Ukraina leverandør av viktige deler til spesielt tysk bilindustri. Det var bare en båt med Tesla-biler produsert i Kina som reddet bilsalget i Norge i første kvartal.

Les også: Kundene må vente: Tyske bilprodusenter rammes av Ukraina-krisen

- Det har vært en uvirkelig start på året: Det har vært en nedgang på 11 prosent sammenlignet med året før, som var et godt år. På varebiler er nedgangen enda større på nesten 30 prosent. Det er ting som tyder på at det er problemer for fabrikkene å få varer hit, sa OFV-sjef Øyvind Solberg Thorsen.

Årsaken til at at varebilnedgangen er større, er at bilfabrikkene prioriterer elbiler for å nå utslippskrav. Det fører faktisk til at problemene norske kunder nå opplever er mindre enn i andre land.

- Problemet er ikke mangel på kontrakter, men det er å få bilene hit, blant annet fordi det er vanskeligheter med produksjonen. Det er massive problemer for mange merker. Først halvlederproblemene, og så krigen. 2,6 millioner biler kan i Europa falle bort på grunn av krigen, sa han.

Ida Krag i importørforeningen omtaler situasjonen som «fryktelig kaotisk».

Fra midlertidig til permanent

Ifølge bransjen regnet man med at situasjonen med mangel på databrikker skulle normaliserere seg til høsten, men nå er kortene i større grad kastet i luftas.

Egil Steinsland i Norges Bilbransjeforbund beskriver at en situasjon som ble oppfattet som midlertidig, er i ferd med å bli permanent:

- Vi frykter at i år og neste år vil bli krevende år. Det er usikre tider, stor usikkerhet om hvordan folk opplever de økte prisene generelt og økte rentekostnadene. Hvordan prioriterer man når man ser de økte regningene? Dette var en situasjon også før jul, men det endret seg med Ukraina-krigen: Usikkerhet har blitt vedvarende fremfor forbigående.

- Vi er blant bransjene som har absolutt mest negative fremtidsutsikter, sier han.

- Den perfekte stormen forsterkes

BMWs kommunikasjonssjef beskriver en situasjon der usikkerheten dominerer:

- 2022 skulle bli tidenes bursdagsfest for kunder og bransje, men det er ikke nok boller og brus til alle. Spørsmålene er flere enn svarene. Den perfekte stormen forsterkes, og vi er alle ute på sjøen - selv om vi sitter i ulike båter. Vi vet ikke hvordan dette vil bli. Vi håper på roligere farvann, men vi vet ikke hvor lenge vi må seile med rev i seilene, sier han.

- Bransjen er svært globalt. Ledningsnettverks om leveres fra Ukraina viser problemet. Man kan ikke bare fortsette som vanlig.

Han gikk langt i å antyde at valgfriheten på utstyrssiden ville bli mindre i tiden fremover. I det stille har en del ekstrautstyr allerede vært utilgjengelig på enkelte modeller, og noen bilmerker har endret standardutstyret til dels markant for å få ned bruken av databrikker som har vært den begrensede faktoren.

- Kanskje begynner man å bygge tre faste utstyrsvarianter. Det tar bort litt av valgfriheten, men gjør forutsigbarheten i produksjonen større, sa Tegneby.

Les også: Stor rekkeviddetest: Så langt går elbilene faktisk på vinteren