- Det er egentlig bare ett ord som er dekkende for sentrumshandelen, og det er krise, sier en frustrert leder av Oslo Handelsstands Forening (OHF), Bjørn Næss, til Nettavisen Økonomi.

Han nyanserer riktig nok litt, men er ikke i tvil om hovedkonklusjonen:

- Selv om bildet ikke er sort-hvitt, noen butikker går bra, gjør sentrum det generelt veldig dårlig. Vi har ikke erfaring med noe slikt, det er fryktelig dårlige tall. De overordnede handelstallene fra Statistisk sentralbyrå ser greie ut, men Oslo separat er en katastrofe, er den nådeløse dommen.

På bransjenivå er ikke bildet helsvart for handelsstanden. Som følge av stengte grenser, gjør dagligvarebutikkene det generelt veldig bra. Det går fortsatt bra for faghandelen innenfor hus og hjem, altså interiør og byggevarer, Elektronikkbutikkene klarer seg, og sportsbutikkene hadde en god sommer.

Les også: Ny rapport om handel: Oslo sentrum den store taperen

Kroken på døren

- På den andre siden er det en del bransjer som generelt gjør det veldig dårlig, først og fremst de som selger det man har på seg, tekstil og sko. For mange butikker her nærmer det seg kroken på døren, advarer Næss.

- Er korona hovedforklaringen til krisen for sentrumshandelen?

- Ja, når korona tar ut 50 prosent av kundene, er det ikke så mye annet å snakke om.

- Da pandemien satte inn, forsvant 75-80 prosent av trafikk over natten. Nå har vi 40-50 prosent tilførsel av folk til Oslo sentrum. Det skyldes bruken av hjemmekontor og frykten for å ta kollektivtrafikk. Kundene prioriterer å handle i butikker og kjøpesentre med parkering for å unngå kollektivtransporten.

Annonse: Her får du tak i munnbind

Les også: Takk for alt, butikker i Oslo sentrum

Leieprisene stuper

Krisen for sentrumshandelen i Oslo gjenspeiles i at leieprisene stuper selv i de mest sentrale handlegatene. Det er isolert sett godt nytt for butikkeierne, men også et symptom på svært dårlige tider.

Men noen bydelssentre og regionale sentre går fortsatt veldig godt, handelen forsvinner ikke. Det som bekymrer Næss og medlemsbedriftene i sentrum, er at kundene handler andre steder og mer og mer på nett.

- Oslo sentrum har den store fordelen av å kunne tilby både servering, kulturaktiviteter og andre aktiviteter, men sentrum er nå mer eller mindre renset for dette. For noen dager siden ble det kjent at det ikke legges skøyteis i Spikersuppa i vinter.

- Alt som trekker publikum til sentrum forsvinner, og de som jobber i byen blir borte, sukker en oppgitt OHF-leder.

Begrenset

- Frykter du for fremtiden til handelsbedriftene i sentrum?

- Hvis man ser på de store tallene, er mange av aktørene solide. Kjedene kan leve med noen ulønnsomme butikker i en periode, men vi har ikke bare sånne aktører i sentrum.

- Det er begrenset for hvor lenge flere butikker kan holde ut, også for en del tradisjonelle butikker, og for serveringsbransjen i enda større grad.

Næss sier at noen gårdeiere de seneste årene har belaget seg på at når handelsklokaler blir ledige, putter de inn en frisør eller en restaurant i stedet. Det går ikke lenger, det er antakelig for mange restauranter i sentrum allerede, så her går det mot en avskalling.

- Hva kan redde sentrumshandelen?

- Vi håper på en vaksine, det er så enkelt som det, det er redningen. Og vi må ut av disse mørke skyene, men det skjer neppe før politikerne lemper på kravene og det igjen er trygt å ferdes til sentrum.

Les også: Handels- og servicenæringen i Oslo har fått en runde juling vi ikke har opplevd siden krigens dager

Julehandelen

Bransjen setter nå sin lit til den forestående julehandelen, som kan bli redningen for butikker som står helt på kanten av stupet. Det er god kjøpekraft hos publikum.

- For en del av sentrumsbutikkene er julehandelen avgjørende for lønnsomheten og for ikke å få røde tall i bøkene. For mange butikker er det røde måneder helt frem til november og desember, sier Næss.

Men spørsmålet er hvor folk gjør julehandelen, om det skjer via utenlandske nettbutikker. Det kan få store lokale konsekvenser.

Lider

- Det er ingen grunn til å tro at folk ikke handler julegaver, og OHF har medlemmer rundt omkring i hele Oslo og omegn. Det totale bildet er ikke så galt, men jeg føler veldig med de som lider innenfor Ring 1. Her er situasjonen veldig, veldig kritisk, advarer Næss.

Hele 42 prosent av tekstilomsetningen i Oslo skjer innenfor Ring 1, men totalt står Ring 1-butikkene for bare 12 prosent av totalomsetningen i hovedstaden.

- Det sier noe om bransjene som går dårligst, sier OHF-lederen.

- Stengt grensehandel hjelper vel en del?

- Det er først og fremst dagligvarebransjen og Vinmonopolet som merker det, de har hatt en voldsom vekst. Så ser vi supre tall for noe av faghandelen, og det er positivt at grensehandelen stopper opp. Men det hjelper ikke veldig for tekstil- og skobransjen, som er overrepresentert i Oslo sentrum, sier Næss.

Les også: Erik fikk sjokk da han så denne julekalenderen i hyllen på Spar Kjøp (+)

Nettspøkelset

Netthandelen kan bli en større utfordring. Riktig nok har 70 prosent av medlemsbedriftene til OHF både netthandel og fysiske kanaler. Næss sier at alle forbereder seg mot at julehandelen i større grad distribueres via nettet.

- Mange av de tradisjonelt beste butikkene er også flinke på nett og tar igjen handelen der. Men det store spøkelset er den utenlandske netthandelen, kundene har begynt å venne seg til den.

Det rødgrønne byrådet har tatt bort mange parkeringsplasser i Oslo sentrum, som har vært heftig debattert. Næss sier at mange av medlemsbedriftene ønsker seg tiltak slik at kundene lettere kan bevege seg med bil ned til sentrum.

- Vi har spurt byrådet om det kan komme med forslag som kan lempe på passeringer gjennom bompengeringen, ha gratis offentlig kommunikasjon i helgene og etter visse tidspunkter, eller et spleiselag i parkeringshus for å lette på kapasiteten.

På den annen side står kollektivreisende for 90 prosent av handelen, så noen avgjørende betydning får det neppe.

Strukturendringer

Næss sier de tror mange handlende etter hvert kommer tilbake og at kultur- og restaurantlivet igjen kan normaliseres. Noen varige virkninger av koronapandemien må handelen likevel leve med.

- Nettet fungerer utmerket, og så blir det noen strukturendringer der andre bransjer søker seg til sentrum, sier han. Næss trekker frem kjeder som Elkjøp og Power, samt Ikea med sitt planleggingsstudio for oppussing.

- En del andre faghandelsbedrifter finner nok også muligheter i sentrum. Den enes død, den andres brød.