Gå til sidens hovedinnhold

Krise for TGR: Kan bli tvunget til å legge ned

Har tapt 88 millioner kroner på to år i Norge: – Vesentlig usikkerhet knyttet til fortsatt drift, skriver revisoren.

Den danske kjeden TGR, eller Flying Tiger Copenhagen, selger et vidt spekter av ting og dingser: Alt fra pyntegjenstander og rammer til godteri og maling.

Til sammen har TGR 955 butikker i 29 land – 35 færre enn ved utgangen av 2018.

Kjeden har også hatt en aggressiv vekst i Norge siden oppstarten i 2011, og hadde 545 personer på på lønningslisten i Norge. Ved utgangen av fjoråret hadde de 42 butikker, som nå har blitt til 40.

Årsberetningen for 2019 viser imidlertid at danskene sliter kraftig på norsk jord: TGR åpnet ikke noen nye butikker i Norge i fjor, og stengte fire. Omsetningen endte på 212,2 millioner kroner, 34 millioner mindre enn i 2018, og selskapet har slitt voldsomt med å få butikkene til å bli lønnsomme.

Les også: Gjør Ikea-parkeringsplasser om til sykkelsti: - Kan få katastrofale følger for oss

Betydelig tvil om videre drift

I 2018 registrerte TGR et underskudd på 33,3 millioner kroner før skatt, og bestemte seg for å redusere antall ansatte og butikken for å bli mer lønnsomme:

Kjeden kvittet seg med 65 ansatte og fire butikker i 2019, og økte underskuddet til 55,2 millioner kroner før skatt. Til sammen har TGR tapt 88,5 millioner kroner i Norge på to år.

De røde tallene gjør at revisoren sår tvil om den danske butikkjedens videre drift i Norge. I årsregnskapet skriver den uavhengige revisoren at selskapets gjeld er 6,7 millioner kroner mer verdt enn selskapets eiendeler, og at TGR er helt avhengig av finansiell hjelp fra morselskapet Zebra for å fortsette driften.

Koronapandemien har gjort en kinkig situasjon enda vanskeligere for TGR, som har måttet tåle nedgang i inntjening og økt usikkerhet på grunn av pandemien.

– Disse forholdene indikerer at det foreligger en vesentlig usikkerhet som kan skape tvil av betydning om selskapets evne til fortsatt drift, skriver revisoren.

Den kortsiktige gjelden til TGR økte ytterligere i 2019 til 95 prosent av samlet gjeld fra 87,2 prosent - økning skyldes mer kredittgjeld og leverandørgjeld til eieren Zebra.

– Selskapets finansielle stilling er utfordrende, da det er vesentlig mer kortsiktig gjeld enn omløpsmidler. Derfor er det iverksatt tiltak med hensyn til fortsatt drift, skriver styret i årsrapporten.

I tillegg til 18,5 millioner kroner i kortsiktig kredittgjeld, har selskapet 7,4 millioner kroner i forpliktelser knyttet til langsiktig og kortsiktig leie av butikklokaler.

Les også: Slår knallhardt tilbake mot Listhaug og Biltema

Legger ned flere butikker

I årsberetningen skriver styret at morselskapet Zebra i fjor tok over 100 prosent av aksjene, og gjennomførte en finansiell restrukturering, hvor blant annet TGRs gjeld til konsernet ble konvertert til egenkapital.

– I tillegg er det satt i gang lønnsomhetsforbedrende tiltak som blant annet vil bedre arbeidskapital, samt nedleggelse av enkelte butikker, skriver styret.

TGR-ledelsen skriver at koronapandemien har ført til lavere aktivitet enn normalt, og at selskapet forventer en betydelig lavere omsetning for 2020 enn 2019. Morselskapet Zebra har garantert for selskapets eksterne lån til Nordea, og i juni slettet Zebra TGRs gjeld til Nordea.

– Grunnet vesentlig usikkerhet og varighet rundt covid-19 er selskapet avhengig av fortsatt finansiell støtte fra morselskapet, i tillegg til tiltak for å forbedre underliggende drift, skriver styret.

Sjefen: – Ingen planer om å legge ned i Norge

I en e-post til Nettavisen Økonomi, skriver norgessjef Sabina Lajiq i Flying Tiger Copenhagen at kjeden ikke har noen planer om å stenge i Norge.

– Det er klart at korona har påvirket oss, akkurat som for alle andre. Våre butikker var stengt i mellom fire og seks uker, men vårt personale har håndtert koronakrisen fantastisk, og etter gjennomåpningen har vi kommet sterkt tilbake, skriver Lajiq.

Hun skriver selskapet ikke har noen planer om å stenge noen butikker.

– Men som enhver annen ansvarlig detaljist evaluerer og justerer vi løpende våre butikklokaliteter. Det betyr også at vi løpende vurderer om det kan være nye, attraktive lokaliteter for oss.

– Hva er grunnen til at dere ikke har klart å levere positive resultater i Norge?

– Sommeren 2019, midt i regnskapsåret, gikk butikkene fra å være et 50/50 joint-venture-selskap til å være hundre prosent eid av Flying Tiger Copenhagen. Vi har brukt mesteparten av 2019 til å forandre oss og investere i modernisering av våre butikker. Med disse initiativene og investeringene er resultatet som forventet, svarer Lajiq.

Les mer: Fersk NHO-rapport: En av fem planlegger oppsigelser

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken