Det er virkelig dystre tall for fjoråret for klesbransjen, ut fra tallene Kvarud Analyse har utarbeidet for for Virke Handel. Som tabellen nedenfor viser, snakker vi om en omsetningsnedgang på opp mot 21 prosent, der Varner-eide Dressmann har tapt mest.

Hennes & Mauritz måtte i fjor tåle et fall i omsetningen på 11 prosent til drøyt 3,6 milliarder. På årsbasis falt omsetningen til klesbransjen med 10,2 prosent.

Starten på 2021 har ifølge Virke Handel også vært dramatisk, med en nedgang på over 20 prosent i årets to første måneder. Organisasjonen bruker ordet «krise» for å beskrive utviklingen.

Les også: Konkursras blant klesbutikker i Norge

Vridning

Klesgründer Ørnulf Høyer følger utviklingen i bransjen hans tett og sier at han også har opplevd det som som svært tøft for veldig mange gjennom korona-pandemien.

– Sommeren var veldig bra og mange fikk solgt unna mye der, selv om det var til lavere pris. Samtidig er det veldig stor forskjell fra butikk til butikk og også fra by til by, sier Høyer til Nettavisen.

Høyer-konsernet har en fall på 10 prosent i omsetning i 2020, ifølge Virke-tallene, på linje med nedgangen i bransjen generelt, og la ned én butikk i fjor.

– Høyer-butikkene står samtidig sterkt i forhold til resten av bransjen, men når det gjelder klesbransjen generelt er jeg veldig bekymret for veldig mange butikker, sier Høyer.

Han viser til at Høyer ikke bare er en kjede, men også leverandør til mange andre klesbutikker.

– Vi vet godt hvordan det står til i mange andre butikker. Når betalinger begynner å utebli, slik tilfellet har vært hos noen butikker, så er ikke det et bra tegn, sier han.

Han tror også de neste månedene vil bli veldig tøffe for bransjen,

– Akkurat nå er det jo verre enn verst, med blant annet stengte butikker i Oslo. Samtidig så kommer det en ketsjup-effekt om noen måneder, men frem til det blir det en dugnad for å komme seg gjennom, sier Høyer.

Les også: Bråstopp for grensehandelen i 2020

Kraftig nedgang

Bror William Stende er direktør for Virke Faghandel og viser til at bransjen gikk inn i 2020 med litt svake tall, og så forsterket koronapandemien nedgangen kraftig. Salget av kjoler, dresser og smoking ble hardest rammet.

- Omsetningen ble vridd fra fysiske butikker til netthandel og over til sport. Det ble solgt mer fritidsklær, som ga en bra fart for sportsbransjen, sier Stende til Nettavisen Økonomi. .

Han sier kles- og skobransjen og salget av reiseeffekter er bransjene i varehandelen som ble sterkest rammet av koronapandemien. Andre bransjer hadde paradoksalt nok sitt beste år i koronaåret 2020, som møbel og hjem og interiør, samt dagligvarer.

Ny bølge

Ifølge Statistisk sentralbyrå måtte 85 klesbutikker kaste inn håndkleet i 2020. Blant disse finner vi kleskjedene Brandstad og Wagner og Ricco Vero.

- Frykter dere konkursras i 2021?

- Det kan kanskje komme en bølge med nye konkurser innenfor servering og reiseliv, og selvfølgelig også innenfor varehandelen og klesbransjen. Mange bedrifter har hatt utsettelse på skatt og moms og må også betale leien på kjøpesentrene. Første halvår av 2021 ser kjørt ut

- Butikkene må betale lønn i ti dager ved permitteringer, og summen av alle kostnader kan føre til at flere kaster inn håndkleet. Mange butikkeiere rapporterer om veldig tøffe tak og sliter med å holde hodet over vannet, det er beintøffe tak. Men foreløpig ser ikke konkurstallene så gale ut, svarer Stende.

Han sier det går mot en nedstengning frem mot påske, og Stende tror vi må ut i andre halvår før vi får mer fart i butikkene.

Dårligste siden 2006

Men nedgangen for klesbutikkene startet lenge før noen hadde hørt om korona. Ifølge Virke Handel har omsetningen de seneste ti årene gått ned med 11,6 prosent. Koronapandemien forsterket at landets klesbutikker ikke har omsatt for så lite siden 2006.

- Hvis vi tar på oss de lange brillene, ser vi varige forbruksendringer. Det blir mer bruket av hjemmekontor, og vi dreier forbruket mot service, gå ut og spise og reiser og festivaler når samfunnet åpner opp.

- Vi får håpe folk kommer tilbake til butikkene, men vi er blitt vant til å handle på en annen måte. Færre butikker setter varige spor i bransjen, og kjøpesentrene er tunge på klær. De må nok se seg etter andre varegrupper, spår Stende.

Mye juling

I en pressemelding sier han at klesbransjen har fått juling altfor lenge. Og med nedstengingene lempes regningen over på butikkene når de må stenge ned på kort varsel.

Klesbransjen led samme skjebne i fjor som skobransjen. Nedstengningen av Norge førte til at nordmenn tilbrakte mye tid hjemme. Behovet nye for fest- og jobbantrekk var nesten borte.

I tillegg ble vintersesongen ødelagt av en ny nedstenging. Så nå sitter klesbutikkene igjen med store varelagre som de har betalt for, men altså ikke får solgt.

Brenner inne

- Nye varer er bestilt, og butikkene brenner inne med sesongvarer. Bordet fanger, butikkene er nødt til å kjøpe inn for sesongen, men leverandørene sier at det helt klart er blitt et mer forsiktig innkjøpsmønster, sier Stende.

Men butikkeiernes hodepine er at de ikke har fått solgt de tunge varene, som ytterplagg, boblejakker osv. Det er ikke den samme inntjeningen på T-skjorter, og mange butikker har nå mistet to viktige måneder. De vil også miste mars, slik det ser ut nå.

- Det henger ganske store partier med vinterjakker igjen i butikkene, og de klarer ikke å kompensere med netthandel, sier Stende.

Les også: Jeanette Dyhre Kvisvik vil kapre norske menn - nå skal utlendingene få svi

Tøff nettkonkurranse

Klesbransjen har i mange år hatt strukturelle utfordringer, gjennom en sterk konkurranse fra utenlandske nettbutikker. Virke mener disse opererer på urettferdige premisser og vil ha bort toll på klær.

- Fra før opplever bransjen urettferdig konkurranse fra utenlandske nettbutikker. Dette problemet har blitt forsterket under pandemien. Utenlandske nettbutikker kan ikke ha tollfri adgang til norske forbrukere, dette setter nesten 30.000 arbeidsplasser i fare, hevder Stende i pressemeldingen.

Vil ha husleiekutt

Virke etterlyser også at gårdeiere må delta på koronadugnaden. Butikkene sitter igjen med faste økonomiske utgifter når de må stenge ned. Husleien må betales selv om de ansatte må holde seg hjemme.

- Her må gårdeierne ta sin del av regningen. Når myndighetene stenger ned, kan ikke leietakerne betale full husleie, sier Stende.