*Nettavisen* Økonomi.

Krisetall for Trump: Verdens viktigste tall går rett ned

 

Fredag ettermiddag ble det som kalles «verdens viktigste tall» publisert. Tallene viser antallet nye arbeidsplasser i privat sektor i USA. Fredag er president Donald Trump på nytt ute og rakker ned på sentralbanksjefen. Foto: (NTB scanpix)

Den amerikanske økonomien skapte 130.000 arbeidsplasser i august. Det skuffer investorene, og dollaren går ned.

06.09.19 17:20

OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Fredag ettermiddag ble det som kalles «verdens viktigste tall» publisert. Tallene viser antallet nye arbeidsplasser i privat sektor i USA.

Les også: VG-journalist har sagt opp

Forventningene fra markedet var på 158.000 nye arbeidsplasser i august. Markedet ble skuffet da tallene kom fra arbeidsdepartmentet og viste at 130.000 arbeidsplasser ble skapt i august. Arbeidsledigheten er uendret på 3,7 prosent.

Til sammenligning ble det skapt 164.000 arbeidsplasser i juli, noe som holdt arbeidsledigheten ved 3,7 prosent i verden største økonomi.

Lønningene øker med 3,2 prosent, noe som viser en forholdsvis sterk vekst i lønningene.

Klikk på bildet for å forstørre.  

 

Privat sektor skuffer

Ifølge CNBC var spesielt tallene i privat sektor skuffende. Her var antall arbeidsplasser opp bare 96.000, det laveste tallet siden februar.

Hvis man ser på detaljhandel-sektoren, så hadde de der en nedgang på 11.100 jobber bare i august, mens handel og transport og verktøy-handelen hadde en nedgang på 11.000 jobber.

Men ifølge en finansekspert ved FX er ikke nyheten fullstendig krise.

– Lønnsveksten kompenserer for skuffelsen. Økonomien blir drevet av forbruk, og økte lønninger betyr økt forbruk, sier eksperten.

Peter Boockvar, investeringsansvarlig i Bleakley Advisory Group, sier usikkerheten rundt vekst og handel i USA er årsaken til de svake tallene.

- Selskaper har tatt en timeout på å ansette personer til utsiktene blir mindre tilskyet, det er helt forsvarlig, sier Boockvar til CNBC.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Grafen til venstre viser utviklingen i arbeidsledigheten i USA de siste årene. Grafene til høyre viser hvor jobbene kom, og gikk, i august i år i USA. Foto: Montasje: Det amerikanske arbeidsdepartementet/bls.gov/CNBC

Forventer børsoppgang fredag

Ifølge CNBC forventet man en børsoppgang for tredje dag på rad på fredag, til tross for de svake jobbtallene. Men ved åpning startet det svakt nedover på Wall Street, men så snudde det til en liten opptur..

Wall Street har løftet seg kraftig denne uken på nyheten om at Kina i oktober skal sende representanter til Washington for å diskutere en handelsavtale med USA.

Pålitelige kilder sier til CNBC at denne forhandlingsrunden kan føre til et gjennombrudd i handelskrigen mellom USA og Kina.

Trumps økonomiske rådgiver, Larry Kudlow, sier at samtaler med Kina denne uken har gått veldig bra.

Trump rakker ned på sentralbanksjefen

Fredag er president Donald Trump på nytt ute og klager på at renten bør settes ned.

- Hvor fant jeg egentlig den karen, Jerome, skriver Trump på Twitter, og gir med det nok en gang tyn til sentralbanksjef Jerome Powell.

Trump gir på fredag også uttrykk for at han er godt fornøyd med økonomien:

Presidenten skriver også på Twitter at «Kina spiser i seg tariffene og at milliarder av dollar nå renner inn i landet»:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.