Gå til sidens hovedinnhold

Krisetall for unge i Oslo: - Raymond Johansen skaper et generasjonsskille

Når Oslo har et boligunderskudd, kommer hele boligmarkedet ut av balanse.

Ferske tall viser at førstegangskjøpere kun har råd til 0,9 prosent av boligene som er til salgs i Oslo, og én av fem boliger på landsbasis.

Så sent som i 2010 hadde en typisk førstegangskjøper råd til hele 39 prosent av disse boligene i Oslo.

Nettavisen møter Høyre-duoen Mathilde Tybring-Gjedde og Mari Holm Lønseth utenfor Stortinget, der de begge uttrykket bekymring for de høye boligprisene.

- Det går ikke en kveld med vennegjengen uten av vi nevner de høye boligprisene i Oslo, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen.

Nye tall fra SSBs kommune-stat rapportering viser at saksbehandlingstiden knyttet til boligregulering økte med 386 dager i Oslo fra 2019 til 2020.

Tybring-Gjedde og Lønseth mener tallene fra rapporten er urovekkende og krever at Oslo må ta ansvar for å få opp utbyggingstakten.

- Det er ikke rart boligprisene stiger så kraftig i Oslo når Raymond Johansen og byrådet sleper bena etter seg. Oslo er i en boligkrise, og den er politisk skapt, sier Tybring-Gjedde.

Les også: Jans sønn (12) ble ranet - Erna vil sette fotlenke på unge kriminelle

- Raymond Johansen skaper et generasjonsskille, understreker Tybring-Gjedde.

Plan- og bygningsetaten bryter loven

Saksbehandlingstiden for å få bygget nye boliger har skutt i været det siste året, og gjennomsnittlig saksbehandlingstid i Oslo har steget fra fire til fem år.

Det er tre ganger lenger behandlingstid enn det er i Bergen.

Dette har skjedd til tross for at Raymond Johansen i 2016 lovet å skape større kapasitet i saksbehandlingen av byggesaker i Oslo.

- Det er viktig å få ned saksbehandlingstiden, som vi får ned ved å prioritere å jobbe med disse sakene, sa han til VG under overskriften «Raymond Johansen lover fortgang».

Les også

Finansministeren om boligprisene: - Jeg er bekymret

Plan- og bygningsetaten i Oslo har vært under press de siste årene. I vinter avslørte E24 at etaten i løpet av en femårsperiode brøt lovens krav til saksbehandlingstid i 2.464 byggesaker, og at halvparten av medarbeiderne i etaten har sluttet i jobben over samme periode.

Marit Holm Lønseth mener Oslo må ta ansvar for å få opp utbyggingstakten i hovedstaden.

- De nye boligtallene viser med alvor at det rødgrønne byrådet ikke har tatt tak for å få bygget flere boliger raskere, sier Lønseth til Nettavisen.

- Mens regjeringen har jobbet for å gjøre det raskere, enklere og billigere å bygge boliger, ser vi det går treigere i Oslo.

Kaster stein i glasshus

Byrådssekretær for byutvikling Rasmus Reinvang, mener Høyre kaster stein i glasshus og hevder at det primært er den rekordlave renten som har sendt boligprisene i været.

Les også: 58 familier nektes innflytting på Storo: - Det er skammelig

- Realiteten er at det var et stort etterslep i boligbygging i forhold til behov under det borgerlige byrådet, mens det er kommet en mye bedre balanse etter at vi tok over i 2015. Det ble faktisk bygget flere boliger enn det befolkningsveksten ga behov for i Oslo i 2020, sier Reinvang til Nettavisen.

Skyhøye boligpriser

De høye boligprisene i Oslo gjør det vanskeligere for unge førstegangskjøpere å komme inn på boligmarkedet.

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, bekrefter at mye av årsaken til de høye boligprisene i hovedstaden henger sammen med den lave boligutbyggingen.

- Det vi kan se veldig tydelig i Bergen og Trondheim, er at det har blitt bygd mye boliger som matcher behovet for etterspørselen blant innbyggerne, forteller Lauridsen til Nettavisen.

- Men over en lenger periode i Oslo har det blitt bygget mindre enn det som trengs. Dette gjør det unngåelig at boligprisene ikke presses opp, for da blir de konkurranse om boligene.

Samtidig understreker Lauridsen at rentenedsettelsen knyttet til pandemien også har hatt en effekt på prisstigningen i Oslo.

Flere må ta ansvar

De høye boligprisene er utfordrende for de som ønsker å bo i Oslo, men prisstigningen setter også resten av landets boligmarked i ubalanse.

- Det er et nasjonalt problem, men også en generasjonsutfordring, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen.

- Det er fordi det særlig er den yngre generasjonen, som opplever at de ikke kommer seg inn på boligmarkedet i Oslo.

Les også

58 familier nektes innflytting på Storo: - Det er skammelig

Byråd Rasmus Reinvang er enig at saksbehandlingstiden er en utfordring, men understreker også at byutvikling er såpass komplekst at flere enn kommunen må stå til ansvar for prosessen.

- Og så må jeg minne om at Høyre faktisk har stemt mot flere forslag til flere boliger i bystyret i denne perioden, både på Diakonhjemmet og på Bogerud. Med Høyres politikk hadde vi altså fått enda færre nye boliger i Oslo, sier Reinvang til Nettavisen.

Les også

Bred oppslutning om Nato

Tidligere denne måneden rapporterte Eiendom Norge om sterk oppgang i boligprisene for mai, med 1 prosent stigning. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,6 prosent.