*Nettavisen* Økonomi.

Kritisk til fellesgjeld-ordning

Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) er kritisk til ordningen enkelte borettslag har med avdragsfrihet på fellesgjeld. Etter noen år stiger felleskostnadene kraftig for beboerne.

20.09.04 08:17

På Sandaker i Oslo selger Østsiden Utvikling 43 småleiligheter i en bygård som er organisert som et borettslag. Fellesgjelden er finansiert over 50 år med 10 års avdragsfrihet og 40 års nedbetaling, skriver NBBL på sine nettsider.

Boligbyggelaget er svært kritisk til en slik finansieringsmodell. Husleien, som i utgangspunktet skal ligge på 3.500 kroner, vil nemlig stige kraftig når den avdragsfrie perioden er over.

Målgruppen for leilighetene på Sandaker er unge mennesker. Kjøperne lokkes med et innskudd på noe over 300.000 kroner. Leilighetene har til sammen en fellesgjeld på 1.272.000 kroner.

- I NBBL er vi bekymret for en utvikling hvor vi ser at stadig flere utbyggere bruker borettslagsformen nærmest for å "gjemme" bort de reelle kostnadene ved boligprosjekter, sier avdelingsleder Tore Johannesen i NBBL på nettsidene.

Forbrukerombudet sendte nylig ut et rundskriv til eiendomsmeglere og utbyggere hvor kravet til tydliggjøring av bokostnadene i nye boligprosjekter ble innskjerpet. NBBL deler ifølge Johannesen ombudets skepsis, og mener en slik ordning kan være å lure seg selv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.