*Nettavisen* Økonomi.

Kritisk til fremtids-DVD

Blu-ray-platene ser helt like ut som dagens DVD-plater. Foto: (Scanpix)

Forbrukerrådet er svært kritisk til de forbrukerfientlige mulighetene i en av de to formatene som kjemper om å bli fremtidens DVD-standard.

23.02.06 09:32

Blu-Ray er det formatet som ser ut til å vinne konkurransen om å bli fremtidens DVD-format, i alle fall på film-siden. Formatet har både høyere lagringskapasitet og kraftigere anti-kopieringsmekanismer i forhold til konkurrenten HD-DVD.

Bill Gates har tidligere omtalt Blu-Ray som forbrukerfientlig, og Microsoft har helt og holdent stilt seg bak HD-DVD-formatet. Sony på sin side er pådriver for Blu-Ray, og kommer blant annet til å implementere dette i Playstation 3.

Forbrukerrådet ser ut til å være enig med Bill Gates i at Blu-Ray er lite heldig for forbrukerne. Det er blant annet muligheten for at avspillerne kan kunne låses hvis en setter inn en «uatorisert» plate som bekymrer. Men også mulighetene for at en må kjøpe nytt utstyr hvis selskapene velger å oppgradere kryptering bekymrer.

- Kopibeskyttelsen i Blu-ray går langt ut over det som er standard og forbrukernes forventninger i dag. At det er mulig å låse ned spilleren til en forbruker som spiller en ikke-autorisert plate, er vi veldig kritiske til. En slik reaksjonsform er ganske alvorlig. Det er lett å se at det henger sammen med frykten for piratkopiering, men det kan være mange årsaker til at man har en ikke-autorisert plate, og det er engang ikke sikkert at brukeren vet hva han eller hun legger i spilleren, sier seniorrådgiver Torgeir Waterhouse i Forbrukerrådet ifølge Forbruker.no.

Forbrukerrådet vil ikke foreta seg noe før de ser hva som faktisk vil skje med Blu-Ray-formatet. Når produktet først kommer på markedet er det derimot lite trolig at Forbrukerrådet har tyngde nok til å stå i mot kjempene som står bak Blu-Ray, som inkluderer Sony og store deler av den generelle underholdningsindustrien.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.