*Nettavisen* Økonomi.

Kritisk til skattereform-forslagene

Eystein Gjelsvik i LOs samfunnspolitiske avdeling mener at en fjerning av formuesskatten virker mot en av intensjonene i skattereformen. Gjelsvik ser for seg et større samsvar mellom skatt på arbeid og kapital.

26.05.04 13:21

- Regjeringen forveksler et behov for reparasjon med et behov for utskifting. Bileiere som oppfører seg slik blir fort blakke, skriver Gjelsvik i heftet "RØST: Skatt" som gis ut av Radikalt økonominettverk.

Stortingets finanskomité nærmer seg innspurten i arbeidet med skattereformen. Nå kommer Radikalt økonominettverk med en rekke kritiske innspill til regjeringens forslag til skattesystemet, melder NTB.

Både Gjelsvik og professor Frederik Zimmer fra Instituttet for offentlig rett ved Universitetet i Oslo argumenterer mot forslaget om å fjerne formuesskatten. I skattemeldingen foreslår regjeringen at formuesskatten halveres i løpet av 2006 og 2007, og at den videre trappes ned med sikte på avvikling.

Gjelsvik mener verken skattekommisjonen eller regjeringens skattemelding gir overbevisende argumenter for å fjerne formuesskatten. Problemene løses ved å fjerne vridningseffekten i norsk økonomi, mener LO-økonomen.

Han mener det som trengs er en omlegging av formuesskatten slik at den blir mer rettferdig og rammer de virkelig rike mer enn de små og sparsommelige. En full fjerning eller en kraftig reduksjon i formuesskatten kan motvirke en sentral målsetting om å utjevne forskjellene, påpeker Gjelsvik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag