Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Kritisk til Statoil-ledelsen

Foto: (Foto. Statoil)
Sist oppdatert:
Helge Lunds nye ledergruppe blir brukbart mottatt av politikere, olje-synsere, aksjeanalytikere og fagfolk, men enkelte er kritiske til at Statoil-sjefen kun har plukket folk innenfra.

NHH-rektor Per Ivar Gjærum kan karakteriseres som den største vinneren etter at Statoil-sjef Helge Lund tirsdag offentliggjorde navnene på åtte av de ni konserndirektørene i toppledelsen. Fire av de ni i ledergruppa er siviløkonomer, og tre av dem kommer fra nettopp Norges Handelshøyskole.

- Det er flott det. Vi har jo hatt både sjefer og konstituerte sjefer som har sin utdanningsbakgrunn fra NHH, og det tyder på at det er mye fornuftig som kommer ut herfra, sier han til TV 2 Nettavisen.

- OK med kontinuitet

Som TV 2 Nettavisen meldte tidligere tirsdag, har alle unntatt Helge Lund lang fartstid i Statoil-systemet. Det synes ikke Gjærum er noe problem.

- Det at de bytter en konsernsjef er ikke det samme som at man skal bytte hele ledelsen. Bakgrunnen for skiftet på toppen er jo ikke at det var nødvendig å røske opp i hele saken. Dette reflekter at tidligere ledere har vært gode til å rekruttere flinke folk hele veien, fortsetter NHH-rektoren.

- Forbausende safe

Helge Keilen, som er redaktør for oljemagasinet Offshore & Energi, er mer kritisk.

«Hovedinntrykket er at Helge Lund synes å ha kjørt forbausende safe. En kilde nær tilknyttet Statoils toppledelse kommenterer den nye ledelsen med at ”her er bare fjes vi har sett lenge”. Sett i forhold til de overdrevne forventinger mange hadde om nytt blod, har Helge Lund valgt det sikre», skriver han i en kommentar på magasinets nettsider.

Fornøyde analytikere

Aksjeanalytikerne er gjennomgående positive til den nye Statoil-ledelsen. Særlig populært er det at den tidligere gassdirektøren Peter Mellbye nå skal lede den svært viktige internasjonale virksomheten.

- Mellbye, som jeg har stor tillit, får kanskje det viktigste området hvor de skal satse framover. Det indikerer det samme som de har signalisert sterkt de siste ukene, nemlig at Barentshavet blir veldig viktig for Statoil. De ser nå på det som ett område, både på norsk og russisk side, og ser veldig optimistisk på mulighetene der, sier Tormod Høiby i Pareto til TV 2 Nettavisen.

- Ledergruppa ser grei ut. Mellbye er veldig anerkjent når det gjelder gass, og det at han går til internasjonal kan forklares med at internasjonale gassprosjekter blir mer og mer viktig for Statoil i tida framover, supplerer Martin Mølsæter i First Securities.

- Ikke opptatt av kvotering

Nestlederen for Stortingets næringskomité, Øystein Hedstrøm (FrP), legger størst vekt på at Statoil skal greie å reise seg etter Iran-skandalen.

- Det som er viktig, er at Statoil som Norges største energiselskap og som stort internasjonalt selskap og på bakgrunn av korrupsjonssaken har et styre og en ledelse som har internasjonal troverdighet, sier han til TV 2 Nettavisen.

Om navnelista som Helge lund offentliggjorde tirsdag har han følgende å si:

- Jeg forutsetter at det er snakk om navn som ikke kan knyttes direkte til korrupsjonsskandaler eller andre forhold som har rammet Statoil det siste året, sier han.

Det faktum at Statoil-sjefen kun har funnet plass til én kvinne, legger ikke Hedstrøm vekt på

- Vi i Fremskrittspartiet er ikke så opptatt av det med kjønnskvotering. Vi mener at det må være andre interesser som avgjør, og at det er en nedvurdering av kvinnen at man skal ha kvotering til slike stillinger, understreker han.

Olje- og energiminister Thorild Widvey, som representerer den største eieren i Statoil, ønsker ikke å si noe om den nye Statoil-ledelsen.

- Det er ikke naturlig at statsråden kommenterer dette, siden hun forholder seg til Statoils styre, sier departementets informasjonssjef Sissel Edvardsen.

Hva synes du? Diskutér den nye Statoil-ledelsen på Veggavisen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!