Gå til sidens hovedinnhold

Krona gjør vendereis

Krona har styrket seg mot euroen hver eneste dag siden bunnrekorden på 8,73 ble nådd sist fredag.

Selv garvede valutaanalytikere var i sjokk over det voldsomme kroneraset de første dagene av det nye året. Fra 2. til 9. januar stupte kronekursen fra 8,39 til 8,73 mot euro.

Så svak har ikke krona vært mot den europeiske fellesvalutaen siden vinteren 1999. Den første uka i desember lå kronekursen og vaket rundt 8,10.

Den siste uka har krona gjort full retrett. Mandag sluttet kronekursen på 8,62 mot euro. Torsdag morgen ble krona omsatt for 8,52.

Valutaanalytikerne vet fortsatt ikke hva de skal tro om det videre forløpet, men de synes enige om én ting: Kronekursen kommer til å fortsette å svinge som en jo-jo, i hvert fall fram til det neste rentemøtet i Norges Bank 28. januar.

Det var det siste, overraskende rentekuttet fra Norges Bank som utløste kronestupet i desember og begynnelsen av januar. Kutter Svein Gjedrem & co. renta med nok et kvart prosentpoeng i januar, slik mange spår, vil den norske renta være nøyaktig den samme som i eurolandene. Dermed forsvinner nok et argument for å sitte søkklastet med norske kroner.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter