Krona kraftig styrket

Krona har styrket seg kraftig siden Svein Gjedrem kunngjorde nytt rentekutt forrige uke. I dag fortsetter oppturen.

Den norske krona har fortsatt den sterke trenden og vinner terreng mot de fleste valutasortene.

Kronestyrkelsen begynte med rentebeslutningen fra Norges Bank forrige torsdag, da eurokursen falt med 7 - 8 øre umiddelbart. Markedet hadde ventet et kutt på 50 punkter, men måtte nøye seg med halvparten.

Samtidig skapte enkelte punkter i sentralbankens begrunnelse for rentekuttet tvil om det vil komme ytterligere kutt i løpet av våren.

En euro noteres mandag morgen for 8,48 kroner, mens dollarkursen er nede i 6,91 kroner. Også svenske kroner har tapt seg mot norske - kursen ligger på 0,915 norske kroner.

"Markedet har respondert på rentekuttet på 25 punkter, men det var kanskje uttalelsene fra sentralbanken om at hensynet til valutakursen var medvirkende årsak til at renten ble satt ned som i første rekke bidro til kjøperinteressene. Med disse uttalelsene økte forventningene i markedet om at rentebunnen kan være nådd," skriver DnB NOR Markets i sin morgenrapport mandag.

DnB Markets understreker samtidig at kronekursen vil bli avgjørende for den videre renteutviklingen. Skulle kronekursen styrke seg ytterligere, vil det innebære at mulighetene for ytterligere rentekutt styrkes.

Nordea Markets skriver at kronestyrkelsen er ventet, om enn tidligere enn hva analysehuset hadde spådd.

"Vi har hele tiden ventet en sterkere norsk krone når nåværende rentesenkningsperiode var over. I og med at utsiktene til videre rentekutt er redusert synes rekylen i sterkere retning å komme et par-tre måneder tidligere enn antatt", skriver analysehuset i morgenrapporten mandag.

Følg kroneutviklingen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag