*Nettavisen* Økonomi.

Krona styrker seg kraftig

Den norske krona gjorde et kraftig byks i forhold til både euro og dollar etter at sentralbanksjef Svein Gjedrem onsdag endret syn på utsiktene for norsk økonomi.

17.09.03 14:27

Klokka 14 onsdag kuttet Svein Gjedrem Norges Banks styringsrente nok en gang. Samtidig endret han synet på inflasjonsutsiktene her til lands. Gjedrem regner det nå som like sannsynlig at inflasjonen ender over målet på 2,5 prosent om to år som at den ender under.

I klartekst betyr det at Svein Gjedrem ikke gir seg selv handlingsrom til å kutte renta enda en gang i løpet av høsten.

Utspillet kom overraskende på aktørene i valutamarkedet. Den norske krona styrket seg sju øre mot europen, og ble like før klokka halv tre omsatt til kurs 8,19. Også i forhold til dollaren styrket krona seg med cirka sju øre.

- Grunnen til et at markedet ventet at Norges Bank skulle holde døra på gløtt for flere rentekutt, forklarer seniorøkonom Eirik Bruce i Nordea.

Bruce tror ikke det er nødvendig med flere rentekutt dersom krona blir liggende på dagens nivå. Både industrien og Svein Gjedrem lever godt med en eurokurs på 8,22, mener han.

- Men skulle krona gå til åtte blank mot euro, blir bildet et annet, sier han til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Bruce var det trolig flere aktører i valutamarkedet som ventet ytterligere et rentekutt fra Norges Bank i løpet av høsten. Den antakelsen må de sannsynligvis bite i seg. Nordea tror rentebunnen er nådd etter onsdagens rentekutt på 0,5 prosentpoeng til 2,5 prosent.

Følg valutakursutviklingen på TV 2 Nettavisens børssider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.