Krona styrker seg kraftig

Den norske krona styrket seg kraftig i minuttene etter at Statistisk sentralbyrå kunngjorde at prisveksten i mars var langt høyere enn ventet.

13.04.04 10:49

Like før klokka ti tirsdag morgen ble den norske krona handlet for rundt 8,38 mot euro. Etter at Statistisk sentralbyrå kunngjorde at kjerneinflasjonen økte med 0,3 prosent fra mars i fjor til mars i år, spratt kronekursen i været. Ekspertene hadde på forhånd ventet en inflasjonstakt på kun 0,1 prosent.

Noen minutter etter klokka ti var kronekursen like under 8,34 mot euro. Den amerikanske dollaren kostet på samme tidspunkt 6,96 kroner, mot 7,00 kroner før inflasjonstallene ble offentliggjort.

- Det må betegnes som en ganske stor kronebevegelse, sier valutaanalytiker Eirik Larsen i DnB Nor til TV 2 Nettavisen.

Larsen mener den overraskende sterke inflasjonen gjør at mange valutaspekulanter nå tror at Norges Bank dropper planene om å kutte renta enda mer.

- Mange observatører tar dette til inntekt for det syn at vi nå er på rentebunnen i Norge. Samtidig er det et signal om at en renteheving kan komme noe tidligere enn antatt, påpeker han.

De siste månedene har kronekursen ligget over 8,50 mot euro i lange perioder. Eirik Larsen tror sannsynligheten er liten for at krona igjen vil bevege seg over 8,50 dersom Norges Bank ikke reduserer renta ytterligere.

- Paradoksalt nok kan en videre kronestyrkelse aktualisere behovet for en ny rentereduksjon, sier valutaanalytikeren.

Følg valutakursene på TV 2 Nettavisens valutasider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag