*Nettavisen* Økonomi.

Krona svekker harryhandelen

Etter ti år med konstant vekst, tar færre nordmenn nå turen over grensa for å handle sprit og flesk. En svak norsk krone gjør at færre handler i Sverige.

19.11.03 06:24

I løpet av året har kursen på 100 svenske kroner beveget seg fra 79 til 92 norske kroner. En svakere norsk krone er gode nyheter for norsk industri, men for harryhandlerne er det dårlige nyheter.

Nå viser også statistikk fra Systembolaget at stadig færre tar seg bryet med å legge handleturen over grensa.

Salget ned 16 prosent
Ifølge Systembolaget har salget falt betraktelig i grenseområdene. I Charlottenberg er salget redusert med 16 prosent bare i oktober, mens butikkene i Strömstad, Årjäng, Arvika og Torsby har opplevd fall på 14 prosent.

Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) foretar jevnlig målinger av volumet på grensehandelen. Ifølge informasjonssjef Jarle Hammerstad er Systembolaget en god pekepinn på temperaturen for handlelysten.

- Vi holder på å samle inn tall. Men Systembolaget er en god indikator på temperaturen i grensehandelen. Det er realistisk å tro at kronekursutviklingen kan ha påvirket handlelysten i såpass kraftig grad, sier Hammerstad til TV 2 Nettavisen.

Spiser av rabatten
Prisveksten i de to nabolandene har beveget seg jevnt, så utslagene i valutakursen spiser direkte av rabatten på svenske dagligvarer.

- I sommer foretok vi en sammenligning som viste at varene i Sverige var blitt 13 prosent dyrere enn forrige sommer, og kurseffekten har jo beveget seg videre, fastslår Hammerstad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ifølge den svenske avisen Dagens Industri er ikke Systembolaget alene om å oppleve salgsnedgang. Også dagligvarekjedene har registrert at trenden nå går motsatt vei. De fleste melder om et fall i omsetningen på mellom 5 til 10 prosent.

- Alvorlig problem
Selv om HSH anser nedgang i grenselekkasjene som gode nyheter, minner Hammerstad om at prisforskjellene som ligger i bakgrunnen fortsatt er store.

- Valutakursene varierer, men den bakenforliggende prisforskjellen er konstant. Og den er stor. Dette gir ingen anledning til å slutte å se på grensehandelen som et alvorlig problem, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.