Norges Bank meldte torsdag som ventet at de beholder styringsrenten på 0 prosent, men varsler renteoppgang i september.

Les også: Holder styringsrenten uendret - første heving i september

Etter nyheten svekker den norske kronen seg kraftig. Dollar skyter over 9 kroner for første gang siden november i fjor, og omsettes i skrivende stund for 9,01, opp fra 8,93.

Oppdatert 11.45: Kronekursen har hentet seg litt inn, og dollarprisen har igjen så vidt gått under 9 kroner - nærmere bestemt 8,994 kroner.

Også mot euro svekker kronen en god delkraftig: Kursen går fra 10,46 til 10,53

Oljeprisfall og børsfall

Dette sammenfaller med et markert fall i oljeprisen på 2,5 prosent. Nordsjøolje omsettes nå for 65,93 dollar fatet, mens prisen før helgen var over 70 dollar.

DNB valutastrateg Magne Østnor sier til Nettavisen at det er noe uklart hvorfor kronen nå svekker seg:

- Jeg har ikke noen veldig god forklaring på hvorfor et løfte om økte renter fører til kronesvekkelse. Den generelt sure stemningen fra i går forsetter i dag, og vi ser styrikng av både sveitsiske franc og japanske yen, sier Østnor.

- Vi hadde et oljeprisfall i går, og det fortsetter i dag, og det kan forklare noe.

Kronekursen styres gjerne av hva som skjer på verdens børser, og torsdag er det et kraftig fall over hele linja. Oslo Børs er ned 2,5 prosent, og ligger an til å få årets verste dag, mens den tyske DAX-indeksen er ned rundt to prosent.

Nye signaler fra USA

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve frigjorde onsdag referatet fra forrige rentemøte. Referatet indikerte at sentralbanken ville trappe ned støttekjøpene i verdipapirmarkedene.

De fleste av medlemmene i markedskomiteen mener det vil være riktig å starte nedtrappingen på denne siden av året. Det forutsetter at økonomien fortsetter å styrke seg slik de venter.

Handelsbanken Capital Markets skriver i sin morgenrapport at det amerikanske aksjemarkedet reagerte umiddelbart negativt på referatet fra sentralbanken, og den viktige amerikanske børsindeksen S&P 500 falt med over 1 prosent.

Les også: Sjeføkonom advarer mot norsk oljestans: - Vil gi mer skade på miljøet