Gå til sidens hovedinnhold

Krona svekket, børsen styrket

Meldingen om deflasjon i Norge - for første gang i moderne tid - sørget for nok en dag med oppgang på Oslo Børs.

Vår hjemlige børs åpnet tirsdag med nedgang, i likhet med flere av de andre europeiske markedsplasser.

Nedturen snudde imidlertid raskt etter inflasjonsrapporten fra SSB som meldte om prisnedgang i Kongeriket, for første gang siden 1960-tallet.

Dette førte til kronesvekkelse som teller positivt for Oslo Børs. Hovedindeksen endte dermed opp 0,25 prosent til 187 poeng.

Nok en dag var det børsgigantene Norsk Hydro og Statoil som ledet an dagens oppgang.

Begge aksjene steg også mandag på sterk oljepris og dagens kronesvekkelse bidrar også positivt. Norsk Hydro la på seg 2,4 prosent til 451 kroner, mens Statoil økte med 0,6 prosent til 77,25 kroner.

Oljeservicesektoren hadde solid utvikling i USA i går, og løftet flere av oljeserviceaksjene her hjemme tirsdag.

Blant selskapene som utmerket seg ut var Ocean Rig, PGS, Smedvig, ProSafe og TGS Nopec med oppgang på mellom 0,3 og 1,7 prosent.

Fred Olsen Energy leverte bedre tall enn ventet for fjerde kvartal, selskapet ser også gradvis bedring fremover, men først i 2005 er det forventet signifikant forbedring. Markedet sendte aksjen opp 2,6 prosent.

Eltek steg i går 7,1 prosent etter å ha lagt frem kvartalstall som var langt bedre enn markedet ventet. Enskilda har oppgradert aksjen og DnB NOR Markets har hevet kursmålet til 100 kroner. Eltek-aksjen endte i dag på 69,25 kroner som er en oppgang på nye 1,8 prosent.

Andre selskaper som bidro til å trekke opp var Orkla, Norske Skog, Storebrand, Tomra og Birdstep.

Oslo Børs har med henvisning til søknad fra selskapet funnet at det er grunnlag for å stryke Raufoss-aksjen fra notering. Aksjen falt 20,8 prosent og toppet dagens taperliste.

Raufoss ASA har slitt med økonomien i lang tid, og har signalisert at man ønsker å selge ut virksomheten, derfor er det ikke lenger grunnlag for børsnotering

Andre selskapene som endte i rødt var Telenor som i går ble notert på historisk høyt nivå siden aksjen ble notert på Oslo Børs 4. desember 2000.

Tirsdag falt aksjen litt tilbake og endte på 50 kroner, hvilket er ned 2 prosent.

Fallet skyldes trolig at investorer velger å ta ut gevinst etter gårsdagens løft, i tillegg bremses nok aksjen av spekulasjonene om statlig nedsalg.

Både Otrum og Itera la frem kvartalstall tirsdag. Begge selskapene viste tegn til bedring på bunnlinjen, de var også positive i sin guiding for 2004. Likevel falt Otrum 4,3 prosent, mens Itera fikk en nedgang på 4 prosent.

Det ble tirsdag omsatt aksjer og grunnfondsbevis for drøye 3,1 milliarder kroner på Oslo Børs.

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021