TÖCKSFORS (Nettavisen Økonomi): - Vi ser at den norske kronen er veldig sterk nå. Valutaen betyr vanligvis ikke så mye, men dette er utvilsomt en fordel, sier Lars Erik Erøy, sentersjef for Töcksfors shoppingcenter, rett over grensen til Sverige, til Nettavisen.

Påsken er høytid for grensehandel, og nå får den betydelig støtte fra kronekursen.

Mens den svenske og den norske kronen var omtrent like mye verdt ved nyttår i år, har utviklingen gått stadig mer i favør de som er opptatt av å få billig mat på andre siden av svenskegrensen.

Sterkest på seks år

Faktisk må du tilbake til 2014 for å finne en påske der du fikk mer for pengene enn i nå. 100 svenske kroner koster nå 91,8 norske kroner, mot 93,9 kroner fredagen før påske i 2018 og 95,5 kroner på samme tidspunkt i 2017.

En hovedgrunn for oppgangen er oljeprisen, som i samme periode har økt 16 dollar fatet, samtidig som den norske sentralbanken har begynt å heve renten, noe den svenske Riksbanken fortsatt har til gode å gjøre.

Erøy venter nå en rekordpåske for svenskehandelen.

- Vi vet at en en sen påske i seg selv er gunstig, vi ser at været er bra og kronen er sterk. Alt typer på rekordmye besøk over grensen, sier Erøy i Töcksfors.

Senteret ligger rett over svenskegrensen på E18, og ble akkurat utvidet med 9.000 kvadratmeter for å møte den voksende interessen for svenskehandel blant nordmenn.

- Lønnsomt

Å bruke en dag i påsken til svenskehandel, kan for mange være smart økonomisk, mener forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea.

- Særlig store husholdninger kan spare mye ved å handle i Sverige. Flere av varehusene har mange gode tilbud i påska, og nå som den norske kronen har styrket seg mot den svenske, er det ekstra rimelig, sier hun til Nettavisen.

Incedursun oppfordrer imidlertid folk til å forberede handleturen.

- Det er lurt å gå inn på butikkenes nettsider og sjekke og sammenligne priser på forhånd. I tillegg vil jeg råde alle til å gå inn på tolletatens nettsider for å sjekke hvor store de ulike kvotene er. Det kan bli en dyr handletur om du overstiger kvoten og blir tatt.

- Skal du på svenskehandel i påsken?

- Nei, år blir jeg hjemme. Men jeg var på svenskehandel for to år siden. Og hvem vet, kanskje blir det en handletur neste år.

Mener det er bra for bøndene

Erøy sier det er lett å forstå hvorfor mange nordmenn tar turen over grensen for å handle.

- Jeg synes det er dyrt i Norge, melken er jo nesten dobbel så dyr for eksempel, sier kjøpesentersjefen.

Han mener imidlertid det høye prisnivået her hjemme ikke bare er negativt.

- Vi i Norge har vært flinke til å beskytte landbruksnæringen. Jeg har selv en bondegård, og jeg har mange venner som har bønder. I Norge har bøndene gode vilkår, men det gjør også maten dyr. Dermed får vi grensehandel, sier Erøy.