Kronekursen raser

Den norske krona svekket seg kraftig etter at sentralbanksjef Svein Gjedrem kuttet renta nok en gang onsdag.

28.01.04 14:23

I minuttene før rentebeslutningen ble kunngjort klokka 14, ble krona omsatt til 8,61 mot euro. I sekundene etter klokka 14 falt kronekursen til 8,68. Det tilsvarer en svekkelse på 0,8 prosent.

Redusert usikkerhet senket krona

Årsaken er trolig at mange trodde Gjedrem ville drøye det varslede rentekuttet til seinere i år for å se an utviklingen i økonomien. Enkelte fryktet også at Gjedrem ville la renta bli liggende urørt, og samtidig trekke varselet om et nytt, snarlig rentekutt.

- Det ville utløst en betydelig styrking av krona, uttalte sjeføkonom Steinar Juel i Nordea på et presseseminar mandag denne uka.

Den usikkerheten ble ryddet av veien da rentebeslutningen kom klokka 14. Svein Gjedrem kuttet styringsrenta fra 2,25 til 2 prosent, og varlset samtidig at et nytt rentekutt kan komme i nær framtid.

- Det er nok et uttrykk for at det ikke var fullt priset inn i markedet at det skulle komme et nytt kutt og en lettende grunnholdning, sier senioranalytiker Knut Magnussen i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

Tror kursen kan falle videre

En eurokurs på 8,68 er ikke veldig langt unna årsrekord. For et par uker siden var kronekursen en snartur ned i 8,73. Magnussen tror vi kan vente kurser over 8,70 igjen i nær framtid.

- Overrakselsen denne gangen mindre enn ved forrige rentekutt, da kursen ble svekket ganske kraftig. Vi kan ikke utelukke at den går ned når også, men på den annen side begynner kronekursen å bli svak i et mer langsuiktig perspektiv, sier Knut Magnussen.

Krona svekket seg også cirka 5 øre i forhold til dollar som følge av rentebeslutningen fra Norges Bank. I skrivende stund koster en dollar knapt 6,90 kroner. I forhold til svenskekrona falt den norske krona med knapt 1 prosent til 0,951.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag