STAVANGER/OSLO (Nettavisen Økonomi): - Dette er helt vilt. Det er ekstremt vanskelig å si hvor dette skal gå videre, sier Nordea Markets-analytiker Joachim Bernhardsen til Nettavisen.

Høyt på veggen til hovedkontoret til Rystad Energy er den til enhver tid gjeldende oljepris lett synlig i Norges oljehovedstad, og mandag er det svært dyster lesning.

Oljeprisen har stupt i natt.

Prisen på nordsjøolje stupte søndag til 34 dollar fatet etter bruddet i forhandlingene mellom Opec-landene og Russland.

Kraftig fall

Det er det laveste oljeprisen har vært på siden oljepriskrisen i 2016.

Den har også ført til at kronekursen kollapser.

  • Mot euro er kronen nå på 10,93, det svakeste noensinne. Fallet i dag på det meste var på hele fem prosent, det største fallet noen gang. Ved 13-tiden er fallet dempet til drøyt 4 prosent og 10,87 kroner for en euro.
  • 100 svenske kroner koster 102 norske kroner, det svakeste på fire år, og det største fallet siden 2008.
  • Dollaren koster ved 13-tiden om lag 9,50 kroner, det svakeste siden 2001.


- Dette er alvorlig for Norge, twitrer porteføljeforvalter Magnus Vie Sunndal i Borea Asset Management.

11 kroner?

Bernhardsen tror kronen trolig vil passere 11 mot euro i løpet av dagen.

- Nå har den gått noe av det samme som under oljeprisfallet i 2014. Jeg tør ikke gå imot bevegelsene i markedet nå, sier analytikeren. Så langt har spådommen ikke slått til.

Men Bernhardsen viser til at dagens oljepris er et sterkt tegn på svakere tider i norsk økonomi.

- Spørsmålet er hvor lenge prisen holder seg der, men disse nivåene er helt klart forenelig med rentekutt for Norges Bank, sier Bernhardsen.

Les også: "Panikk i finansmarkedene gir historisk kronesmell"

Helt ekstraordinært

Opec-landene har ønsket en enighet om å redusere produksjonen av olje på grunn av dramatisk lavere etterspørsel som følge av coronaviruset som herjer i verden.

Oljeanalytiker Jørgen Bruaset i Nordea Markets skriver i en kommentar at til tross for det kraftige oljeprisfallet, opprettholde de prognosen om 63 dollar for et fat olje i 2020 og 65 dollar i 2021.

Men, den lavere etterspørselen etter olje som følge av coronaviruset, er det en økt risiko for at oljeprisen vil holder seg under 40 dollar fatet fremover. Bruaset ser en økt nedsiderisiko, altså at at risikoen har økt for lavere oljepriser fremover.

Stor usikkerhet

Men oljeanalytikeren understreker den store usikkerheten i markedet som følge av det politiske spillet som pågår. Bruaset tror på mer smerte i oljemarkedet på kort sikt, men at det ikke stresser OPEC-landene eller store produsenter som USA eller Russland.

Han mener ingen av disse miljøene ser den nåværende lave oljeprisen som bærekraftig på mellomlang og lang sikt.

Men så langt har altså ikke forhandlingene ikke lykkes, som gir et dramatisk fall i oljeprisen. Det går igjen ut over den norske kronen.

Les også: "Kronen på sitt svakeste nivå mot euroen"

Mandag morgen må man i det profesjonelle valutamarkedet ut med 10,87 kroner for en euro i det profesjonelle valutamarkedet (se grafen under), en svekkelse på godt over 4 prosent. Fallet har moderert seg litt til 10,83 ved 07.45-tiden.

Det er en svekkelse som er helt ekstraordinær, og det er en soleklar ny bunnrekord for kronen mot euroen. Eksempelvis svekket kronen seg under finanskrisen for drøye ti år siden fra 8,60 til 8,90 den 15. oktober 2008, og fra 9,51 til 9,86 18. desember samme år. Nattens kronefall er altså større enn det, både i absolutte verdier og i prosent.

Mot dollaren har kronen svekket seg med over 3 prosent til 9,55. Ved 11-tiden hadde det imidlertid roet seg noe, og kronen ble da notert til 10,80 mot euro og til 9,50 mot dollar.

Hvis oljeprisen skulle holde seg på nattens sjokknivåer (se grafen under), vil det være ned mot prisen det koster å produsere olje på norsk sokkel, i hvert fall for nyere felt. Balanseprisen for Johan Castberg-feltet er beregnet til rett over 30 dollar fatet. Denne prisen ble i 2013 ifølge Teknisk Ukeblad beregnet til svimlende 80 dollar fatet.

Den norske økonomien rammes ved at oljeinntektene for Norge svikter, underskuddet på handelsbalansen øker, i tillegg at olje- og oljeserviceindustrien vil få store problemer.

Vie Sunndal gjør et poeng av at den ubrukte kapasiteten av billig olje overgår hele den norske produksjonen.

Gjennomsnittlig produksjonskostnad for ett fat olje fra Saudi Aramco er ifølge porteføljeforvalteren på 2,8 dollar per fat, altså milevis under de norske produksjonskostnadene. Dette er olje som frem til nå er holdt tilbake av økonomiske, og ikke miljømessige hensyn.

Amerikanerne kommer

Vie Sunndal skriver at de seneste årene åra har kuttene i oljeproduksjonen kommet, ettersom amerikansk produksjon har vokst kraftig.

Stikkordene er Skiferolje, ny teknologi og billig gjeld. Ifølge Vie Sunndal har daglig amerikansk produksjon økt med heie 7,5 millioner fat, der USA er blitt en oljeeksportør i større skala.